Salvaro: Hrvatska keramika jedinstvena je u svijetu

Hanibal Salvaro, svjetski poznati keramičar te član međunarodne akademije za keramiku u Ženevi, postavio je izložbu 2. hrvatskog triennala keramike u Ivanić-Gradu koja je otvorena u srijedu, 30. svibnja u Domu kulture. Riječ je o izložbi koja je prvi put postavljena prošle godine u zagrebačkoj galeriji „Zvonimir“ te od tada putuje po Hrvatskoj.
Autor: Marija Pandžić četvrtak, 31. svibnja 2012. u 00:00

Hanibal Salvaro, svjetski poznati keramičar te član međunarodne akademije za keramiku u Ženevi, postavio je izložbu 2. hrvatskog triennala keramike u Ivanić-Gradu koja je otvorena u srijedu, 30. svibnja u Domu kulture.  Riječ je o izložbi koja je prvi put postavljena prošle godine u zagrebačkoj galeriji „Zvonimir“ te od tada putuje po Hrvatskoj.

„Drugo izdanje Hrvatskog triennala keramike okupilo je je velik broj poznatih hrvatskih umjetnika, ali i umjetnike iz zemalja Europske unije. Među 20 članova žirija šestero su poznati likovnjaci iz EU, jer smo željeli napraviti triennale koji će imati jednu proeuropsku prosudbu odabira. Naime, u vrijeme pripreme natječaja za izložbu, Hrvatska je objavila namjeru da želi ući u EU pa je zato izložba ima i umjetnike iz zemalja Europske unije“, istaknuo je Salvaro u razgovoru za Laudato.hr.

Kako je rekao, posebnost ove izložbe je u tome što je jedina nacionalna izložba na svijetu, a na kojoj izlažu umjetnici iz drugih zemalja.

„Izložbom smo htjeli pokazati da je Hrvatska otvorena zemlja, kao i hrvatska kultura. Ova izložba je i prilika da se naglasi da u Hrvatskoj postoji tradicija edukacije o keramici u školama i to već 130 godina. Također, treba napomenuti da su hrvatski umjetnici nagrađeni za keramička djela na EXPO-u u Parizu 1937. i to godinu dana prije osnivanja izložbe umjetničke keramike u Faenzi, te da su se hrvatski umjetnici keramikom počeli baviti prije Pabla Picassa."

Hrvatska je također i jedina zemlja na svijetu u kojoj se svake godine održava međunarodna izložba keramike, a Salvaro je utemeljitelj i jedan od organizatora Svjetskog triennala male keramike u Zagrebu, jedne od najznačajnijih likovnih izložbi u Hrvatskoj, pa i šire. 

„Hrvatska keramika, govoreći u svjetskim razmjerima, zauzima srednji red veličine, ali s obzirom koje pogodnosti hrvatski keramičari imaju te koliko se potiče njihov rad, najbolja je na svijetu. Jer to što naši umjetnici u keramici rade od ničega, to je jedinstveno. Putujući po svijetu, opazio sam da imamo puno invetivnih osoba. Ali kod nas manjka kvalitetna edukacija, općenito se opaža manjak likovne kulture“, ustvrdio je Hanibal Salvaro koji je izlagao diljem svijeta.

Naš sugovornik član je međunarodne akademije za keramiku u Ženevi koja okuplja vrhunske keramičare iz 50 zemalja. No, kako nam je otkrio Salvaro to članstvo ne donosi financijske koristi, ali otvara umjetnicima mnoga vrata.

„Ako je nekima keramika cilj, neće napredovati. Ako je pak sredstvo, daleko će stići. U svom radu ne kopiram teme iz života ili nekih drugih izvora. Budući da govorimo o stvaralaštvu, odnosno stvaranju, onda se iz ničega stvara nešto novo. Mnogima se zbog toga moji radovi neće svidjeti, ali ako shvate duhovnu dimenziju, meni je to dovoljno“, poručio je Hanibal Salvaro. 

Da biste komentirali, prijavite se.