Sophia Kuby: Uključite se!

Štititi temeljne slobode i ljudsko dostojanstvo čovjeka – glavni su ciljevi nevladine organizacije "European Dignity Watch" u Bruxellesu. Jedna od utemeljiteljica ove organizacije je Sophia Kuby, gostujući u Hrvatskoj, pokazala je našim studentima i mladim profesionalcima na koji način funkcionira EU te kako oni mogu utjecati na europsku politiku. Ima prostora za kršćanske vrijednosti, ali nužno je uključiti se, poručila je Sophia u razgovoru za Laudato.hr.
Autor: Marija Pandžić petak, 14. rujna 2012. u 00:00

Štititi temeljne slobode i ljudsko dostojanstvo čovjeka – glavni su ciljevi nevladine organizacije „European Dignity Watch“ u Bruxellesu. Jedna od utemeljiteljica ove organizacije je Sophia Kuby koja je  kao predavačica sudjelovala na ovogodišnjoj ljetnoj školi „Temelji liberalne demokracije“ u Hrvatskoj. Jedan od ciljeva njezinih predavanja bilo je pokazati hrvatskim studentima i mladim profesionalcima na koji način funkcionira Europska unija te kako oni mogu utjecati na europsku politiku. Ima prostora za kršćanske vrijednosti, ali nužno je uključiti se, poručila je Sophia u razgovoru za Laudato.hr.

Sophia Kuby izvršna je direktorica u nevladinoj organizaciji „European Dignity Watch“ posvećenoj obrani života i temeljnih ljudskih i obiteljskih sloboda. Sophia je radila kao projekt menadžer na susretu „Svjetski dan mladih“ u Sydneyju, u Australiji, kao i u marketingu i novinarstvu u jednoj medijskoj kući u Münchenu, u Njemačkoj.

Jedna ste od upravitelja i utemeljitelja organizacije „European Dignity Watch“. Tko ste i koja je vaša misija?

„European Dignity Watch“ nevladina je organizacija smještena u Bruxellesu. Našu organizaciju nije osnovala država-članica, ali djeluje na nivou europskih institucija. Surađujemo s drugim nevladinim organizacijama na području Europske unije i s Vijećem EU u koje je uključeno 47 država.

Misija EDW-a je podupirati umrežavanje nacionalnih i europskih nevladinih organizacija na području temeljnih sloboda i ljudskog dostojanstva. Naša misija je promovirati viziju čovjeka kojemu se ne smije narušiti dostojanstvo u europskoj politici. Trenutno se vode vrlo žustre rasprave na temu braka i obitelji, bioetici te antidiskriminaciji koja uvelike ograničava slobode građana.

Izrađujemo političke analize i lobiramo u europskim intitucijama, surađujemo s nacionalnim nevladinim organizacijama te potičemo na javnu raspravu u društvu kako bi se građani politički aktivirali.

S kojima se izazovima susreće Europa, a uskoro i Hrvatska?

Naša glavna briga je to što vidimo da Europa postaje kontinent u kojima su pogledi i moralni nazori većine građana - što se tiče braka, obitelji, života, seksualnosti, obrazovanja i religijskih sloboda  - proglašavani diskriminicijskim prema manjini koja se ne slaže s tim stavovima. Umjesto da se očuva Europa koja je slobodna te u kojoj različitosti mogu postojati, Europa bi se morala promijeniti u konitenent u kojoj građani više nisu slobodni izražavati se i ponašati u skladu sa svojim moralnim nazorima usmjerenim na zajedničku dobrobit te ne mogu živjeti slobodno i bez straha da će zbog svojih stavova biti sudski gonjeni. 

Kao posljedica toga, osjećamo povećanje nepovjerenja, zatiranja ljudskih prava i novu vrstu diskriminacije. Primjerice, brak između muškarca i žene zaštićen je međunarodnim poveljama i deklaracijama o ljudskim pravima. Kako bi se brak zakonski očuvao moraju biti zadovoljena tri kriterija: cilj braka mora biti zasnivanje obitelji i odgoja djece, oni koji žele u brak moraju biti u primjerenoj dobi i ne smiju biti u bliskom krvnom srodstvu.

Dakle, brak se zasniva između dvije osobe suprotnog spola, a pritom isključujemo mogućnost vjenčavanja djece i incest. Ako ovi navedeni kriteriji nisu zadovoljeni, ne možemo govoriti o braku. Unatoč tome, drugačiji oblici zajednica dviju ili više osoba, neovisno o njihovom spolu, traže pravo na brak iako ne zadovoljavaju navedenu definiciju braka. Zalažu se za proširivanjem koncepta bračne zajednice.  Zakonodavci koji se ne slažu s njihovim zahtjevima prikazivani su kao diskriminatori usprkos tome što štite brak kako bi zaštitili zajedničko dobro svih. Ovaj primjer na dobar način opisuje kako danas dolazi do nove diskriminacije onih koji imaju razuman i opravdan pogled na brak. Primjećuje se sličan razvoj situacije i na područjima zaštite religijskih sloboda, slobode savjesti i zaštiti ljudskog života.

Uskoro ponovno dolazite u Hrvatsku, točnije sudjelovat ćete na Forumu+ koji će se održati krajem rujna u Splitu. Što očekujete od skupa hrvatske katoličke mladeži?

Podržavam ovu inicijativu jer smatram da se oko projekta Forum+ okupila odlična grupa mladih, dinamičnih i sposobnih ljudi kojima je cilj obnova kulture u Hrvatskoj. U vrijeme krize, političke, moralne i ekonomske, ovakva okupljanja potrebnija su no ikad.

Forum+ okupit će odličnu ekipu predavača i talentirane mlade katolike iz cijele Hrvatske. To je budućnost: povezivanje s onima koji imaju jednake stavove te s onima koji su spremni biti misonarima našeg vremena. Ne očekujem da će vrijeme provedeno u Splitu biti samo odlično i inspirativno već vjerujem u dugoročne plodove ove inicijative.

Ovoga ljeta sudjelovali ste kao predavačica na školi „Temelji liberalne demokracije“. Koje dojmove nosite o Hrvatskoj?

Hrvatska je čudesna i predivna zemlja, ali suočava se s velikim izazovima: slabom ekonomijom,velikim dugovima te je u tijeku kulturalna borba oko temeljnih vrijednosti – obitelji, zaštite života i osobnih sloboda. Pristupanje vaše zemlje Europskoj uniji iduće godine samo će tu kulturalnu borbu pojačati. Ova ljetna škola bila je odlična prilika kako odgovoriti na izazovekoji su pred vama. Moramo biti svjesni činjenice da obnova kulture zahtijeva veliki rad, a moramo biti jako dobro informirani, inteligentni i uporni. Nema smisla skrivati se od javnih rasprava s onima koji nas žele uvjeriti da su destruktivne ideologije usmjerene protiv čovjeka, života i slobode – jedini ispravni način razmišljanja. Naprotiv, javne rasprave nas trebaju! Uključite se koliko možete, krenite ravno u debate, uspravno i bez stida. Ako se u javni život Hrvatske angažira samo 40 sudionika ove ljetne škole, kultura življenja u vašoj domovini može se samo poboljšati.

Više o nevladinoj organizaciji „European Dignity Watch“ doznajte na njihovim službenim stranicama.

Da biste komentirali, prijavite se.