Astrologija iliti horoskop, određuje čak i rezultate nogometnih utakmica???

Potaknut napisima u nekim domaćim dnevnim tiskovinama, nisam mogao a da se kritički ne osvrnem na situaciju današnjeg čovječanstva u kojem čovjek, ne samo da vjeruje horoskopu, nego se doista u njega potpuno uzda, a da ne pričam o različitim okultnim televizijskim emisijama. Nije mi nikako shvatljivo, da čovjek koji u svemu traži znanstvenost, odnosno egzaktnost i matematičku preciznost dokaza, pridaje pažnju nečemu kao što je horoskop ili astrologija.
Autor: fra Mate Bašić Photo: www.news.com.au subota, 06. prosinca 2014. u 09:27
Nakon takve činjenične slike sadašnjega ljudskoga društva, postavlja mi se pitanje: »Koliko je doista ovo čovječanstvo danas znanstveno, koliko je čovjek okrenut razumu i koliko je čovjek uistinu religiozan, kada pored svoje vjere ili religije, pored znanstvenih postignuća, pored egzaktnih dokaza i u svijetu silnog tehničkog napretka, još uvijek uvelike teži za poganstvom, čarobnjaštvom, guruima, iscjeliteljima, astrolozima, vidovnjacima, itd.«?

Razmišljajući o tome, sjetih se velikana Crkve, sv. Aurelija Augustina i njegovog velikog djela »De Civitate Dei« gdje on u petoj knjizi »O Državi Božjoj« piše:
»Onima koji misle, kako zvijezde bez Božje volje određuju ono što mi činimo ili koja dobra imamo ili koja zla podnosimo, trebaju uskratiti svaku pozornost, ne samo oni koji pristaju uz istinsku vjeru nego i oni koji hoće da su štovatelji bilo kojih bogova, ma koliko i lažnih. Jer do čega drugog takvo mnijenje dovodi ako ne do toga da čovjek uopće ne štuje ni jednog boga i da mu se ne moli?

Oni opet po kojima položaj zvijezda ovisi od Božje volje - dok zvijezde na neki način određuju kakav je tko i što će mu se događati bilo od dobra bilo od zla, ako misle kako je tim zvijezdama ta ovlast predana od vrhovne Božje ovlasti da bi o tome odlučivale po svojoj volji, onda nebu nanose golemu uvredu, misleći kako se tu, kao u najblistavijem senatu i najsjajnijoj vijećnici, odlučuje da se počine takvi zločini koje, ako bi naredila bilo koja zemaljska država, cijelo bi čovječanstvo naredilo da se ona razori. Kakav se, zatim, sud ostavlja Bogu o ljudskim činima (ako su oni podložni nebeskoj nužnosti, odnosno zvijezdama), kad je On gospodar i zviježđa i ljudi?

O jedinstvene li gluposti! Ljudi su toliko nerazumni te misle da kad se čovjek rađa, tako se zaustavlja rađanje ostalih stvorova, da se pod istim djelom neba ne rađa ni jedna muha. A ono rađaju se ne samo u isti čas muhe, nego i deve i slonovi...

Razmotrivši sve to, s pravom se vjeruje, kad  zvjezdari (astrolozi) začudno daju mnoge istinite odgovore, da do toga dolaze skrivenim poticajem opakih duhova, kojima je svrha usaditi i učvrstiti u ljudskim umovima ta lažljiva i škodljiva mnijenja o zvjezdanim sudbinama, a ne dolaze do toga po proučavanju i istraživanju horoskopa bilo koje vrste, jer takvog umijeća uopće nema. A astrolozi poput lončara svojim predviđanjima okreću lončarsko kolo kojim jedino žele zavrtjeti ljude glinenoga srca, kako ošamućeni od njihovih istina ne bi prozreli njihove ispraznosti.«

Nakon ovih Augustinovih riječi još jednom mogu sigurno ponoviti i za astrologiju ustvrditi: O JEDINSTVENE LI LJUDSKE GLUPOSTI koja poput lončara svojim predviđanjima okreće lončarsko kolo kojim se jedino želi zavrtjeti ljude glinenoga srca, kako ošamućeni od tih nazovi istina ne bi prozreli njihove ispraznosti. Pa vi onda vjerujte horoskopu i raznim, kako bi to rekao jedan moj fratar, Sai-babama, Sai-tetkama i Sai-strinama, Braci i Sekama.
 
Da biste komentirali, prijavite se.