Knjiga ti može otkriti smisao

U životu gotovo sve ovisi o percepciji onoga koji gleda!
Autor: Josip Ulić Photo: pixabay.com subota, 05. ožujka 2016. u 17:45

Lisi Bu roditelji i društvo stvarali su i nametali mentalitet življenja. Govorili su joj kako je jedini sigurni put za sreću u životu siguran i dobro plaćen posao. Govorili su kako nije važno je li voli ili ne voli taj posao, bitno je da radi. No je li to istina? Jesu li siguran i dobro plaćen posao sigurnost  za sreću u životu.

Lisi Bu san je bio postati kineska operna pjevačica. Da bi uopće mogla postati operna pjevačica morala je početi trenirati jako rano. No, nitko od odraslih to nije vjerovao. Nitko od odraslih to nije želio, jer oni su imali drugi plan za njezin život. Samo su je njezini prijatelji podržavali, no problem je bio što su i oni bili djeca, baš kao i ona.

Nakon nekog vremena, točnije s petnaest godina, shvatila je kako je previše stara da bi počela trenirati i da se njezin san neće nikada ostvariti. Bojala se da će ostatak života sreća izmicati njezinom biću.

Tada je shvatila da mora otkriti, ili spoznati novi poziv. Željela je otkriti koji je to poziv gdje se ona može ostvariti. Nitko je iz okoline nije htio ili nije mogao poučiti. Ona je na to rekla: 'Dobro otići ću knjigama, uzet ću knjige!'

Tako je čitala i čitala i čitala. Pronalazila je u knjigama odgovore na svoja pitanja, ali i još puno više.

Otišla je u Ameriku 1995. godine. I prva knjiga koju je pročitala u Americi bila je Biblija. Za nju je Biblija zanimljiva, ali i čudna. Zastala je na petoj Božjoj zapovijedi koja kaže: 'Poštuj oca i majku…' Poštuj? Nije joj bilo jasno, to je bilo nešto drukčije. To ju je potaklo da obnovi odnose sa roditeljima.

Naišla je i na kartu svijeta u kojoj je bilo nešto drugačije nego što je učila u Kini. Naime, u Kini studenti uče da je Kina u centru svijeta, ona je u centru mape, ali ovdje nije bila. To joj je otvorilo oči i shvatila je da mape ovisi o percepciji onoga tko ju stvara. To joj je bila još jedna životna lekcija. U životu gotovo sve ovisi o percepciji onoga koji gleda!

Nakon toga je počela čitati srodne knjige i različite autore koji pišu o istoj stvari. Sve to kako bi mogla dobiti cjelovitiju sliku, više, ili različita mišljenja o istoj temi.

Lisa Bu kaže da je super ako znaš više jezika pa ako možeš jednu knjigu pročitati na dva različita jezika. To je svakako jedno bogatstvo, jer svaki prevoditelj ostavi i dio svog traga, mirisa u prijevodu, tako da se uvijek može nešto novo naći, pomirisati, ili pak otkriti.

Lisi Bu knjige su dale oslonac koji nije bio privid, već stvarnost. Osjećala se moćno i znala je da se više nikada neće osjećati usamljeno.

Zaključila je kako trebamo spoznati odakle naši snovi dolaze, odakle strast dolazi, odakle sreća dolazi.

Lisa Bu danas svjedoči kako je tu zbog knjiga sretna, kako joj život ima smisla i šalje svima poruku: 'Neka knjige budu uvijek uz vas.'  - Lisa Bu

Ne bojte se ako vas okolina, pa čak i obitelj ne razumiju, ako vas ograničavaju, ili pak usmjeravaju ondje gdje niste sigurni da želite ići. Uzmite knjige i potražite odgovore. Možda oni neće doći preko noći, ali zapamtite: onaj tko traži taj i dobiva, onome tko kuca tome se i otvara, a onaj tko čita taj i pronalazi.

Smisao i sreća su tu ispred nas samo ih ne vidimo, pa zato i jesmo izgubljeni i tužni. Ne bojte se zato su i knjige tu, one nam mogu dati da spoznamo samo ako ih čitamo.

Upravo zato: Tolle lege (Uzmi i čitaj) – Sv. Augustin


 

Da biste komentirali, prijavite se.