Podrška kardinalu Vinku Puljiću - ''Svi smo pozvani''

Ovih dana slušamo i čitamo razne komentare i tumačenja homilije kardinala Vinka Puljića. Homiliju je kardinal Puljić održao na misi povodom blagdana Gospe Loretske u Arbanasima, a pobudila je veliko zanimanje svih, kao i vjernika.
Autor: Josip Ulić/Laudato/I.D. Photo: Patrik Macek/PIXSELL nedjelja, 15. svibnja 2016. u 10:47

On je naime, na misi govorio o obitelji, te o odnosima između muškaraca i žena, te je kazao:
'Mi danas slavimo posebnu ženu, Gospu Loretsku, majku nazaretskog doma, majku crkve, Mariju, najdostojanstveniju ženu u kojoj gledamo kako obnoviti dostojanstvo obiteljskog doma. Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u zadnje vrijeme kako bi isprobale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace.'
 
Svi negativni komentari vrte se oko dvije točke, ili pitanja:

        1. Kako on to može govorit ženama?

        2. Je li govorio samo ženama?
 

Prije svega valja kazati kako je kardinal Puljić Katolički kardinal i njegova homilija je bila upućena svim vjernicima Katoličke Crkve. Stoga se mi vjernici s pravom možemo zapitati:

  1. Zašto se komentari za homiliju kardinala Puljića traže isključivo i samo od udruga i stranaka koje nisu Katoličke vjeroispovijesti, ako ona njima nije upućena?

  2. Zašto se isključivo i samo traže komentari feminističkih udruga kao što je na primjer ''Domine'' ako imamo Katoličke feministkinje koje se zalažu za čistoću prije braka?
     

To vam je kao da Zvonimir Boban da izjavu koja se tiče nogometa, a da nakon toga tražimo komentare na izjavu samo i isključivo od rukometaša. Naravno imaju je oni pravo komentirati, ali nogometaši su sigurno kompetentniji, pogotovo jer se to njih tiče, jer je to njima upućeno. Tako je i sa homilijom kardinala Puljića, on je nju uputio svim vjernicima Katoličke vjeroispovijesti i oni su ti koji u njoj trebaju pronaći upozorenje kao i poticaj.

Možda se možemo složiti kako je izraz ''štrace'' pomalo provokativan, međutim kardinal Puljić nije nikoga imenovao i slično, već je samo upozorio da se ne bude poput, ponavljam još jednom, svim Katoličkim vjernicima. Kao što znamo vjera je osoban i slobodan odabir i na nju i u njoj nema nikakve prisile već jednostavno: 'ako hoćeš – možeš'. Ovim smo dali odgovor na prvu spornu točku, sada prijeđimo na drugu.

Ova homilija nije upućena muškarcima, već samo ženama, ističu mnogi. Međutim, je li to uistinu tako? U uvodu smo kazali kako je homiliju kardinal Puljić  održao na misi povodom blagdana Gospe Loretske u Arbanasima. Tom je priliko svim ženama za uzor još jednom pokazao Djevicu Mariju, majku Isusa Krista. Možda je kardinal Puljić stavio naglasak na žene, međutim mi vjernici znamo kako je Djevica Marija po učenju Katoličke Crkve stavljena za uzor svim vjernicima, a ne samo ženama. Marija je uzor vjernice i trebamo slijediti njezin primjer. Da je bio blagdan Sv. Josipa, Sv. Ivana i dr., veći bi naglasak bio na muškarcima. Svakako da se ovo na što je pozvao kardinal Puljić tiče sigurno svih vjernika, bilo žena, bilo muškaraca.

Možemo kazati kako se ova homilija zapravo tiče svete čistoće, čistoće prije braka, a na nju su pozvani svi vjernici.

Mi katolici sve poštujemo, ali želimo vjerovati da je čistoća prije braka dobra i pozitivna stvar za svakoga jednako, bilo da je riječ o ženi, ili muškarcu. Mi želimo vjerovati kako je djevičanstvo dar koji treba pokloniti samo budućoj supruzi ili suprugu. Nemojte nas krivo tumačiti, mi ne mislimo da je spolni odnos sa voljenom osobom nešto loše. Zapravo, mi vjerujemo kako je to Božji dar. Mi vjerujemo kako je mogućnost spolnog odnosa sa voljenom osobom sveti čin, ali ga ne želimo prodavati i davati okolo kao na pazaru. Mi ga želimo čuvati za brak.

Mi katolici vjerujemo kako konzumacijom braka žena i muškarac postaju jedno tijelo, a to jedno tijelo želimo postati samo sa ljubavi svoga života. Sve to mi želimo u potpunoj slobodi, a to nije lako zato nam pustite našu vjeru i naše pastire da nas opominju i potiču, jer potrebni smo opominjanja i poticanja kako bi bili ustrajni i kako bi mogli primit vijenac slave.  

Djevojke, postoje dečki koje vrijedi čekati.

Dečki, postoje cure koje vrijedi čekati.


Znam da je teško, ali vi to zaslužujete. Sakrament vjenčanja poseban je dar Božji.

Blažena Djevica Marija stavljena nam je svima kao uzor. Ne dozvolimo da nas pokolebaju, budimo ustrajni i hrabro svjedočimo svoju vjeru riječima i djelima.

Vjera je slobodan izbor, pustite nam da ju živimo jer MI to želimo.


 
 

Da biste komentirali, prijavite se.