Ovog Božića daruj si ispovijed

Isus za Božić ne treba tablet, parfem ili čokoladu. Trebaš mu ti! Čist od grijeha i radosna srca! Iako je Isusov rođendan, daruj sebe, da bi mogao darovati i Njega, ali i sve sve oko sebe. Daruj si ispovijed i oslobodi se tereta grijeha jer tako ćeš biti dostojan velikog slavlja.
Autor: Ivana Juras Photo: Ivana Juras petak, 19. prosinca 2014. u 20:43

Mnogi kršćani zaziru od ispovijedi, što zbog neugodnosti, a što zbog vjerovanja kako im svećenik nije potreban da bi Bogu rekli svoje grijehe. Međutim, istina je samo jedna – Isus je utemeljio Crkvu, svećenićki red i  sve sakramente pa tako i sakrament pomirenja.

Evanđelist Ivan zapisao je: “Primite Duha Svetoga! Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite zadržani su im” (Iv 20, 22-23). Kao i za ostale sakramente tako i za sakrament ispovijedi, svećenik ima ovlasti od Crkve ispovijedati i biti most između griješnika i Boga. Bez ispovijedi nema duhovnog rasta ni isitinske vjere koja proizlazi iz srca. Kako Bog može doprijeti do našeg srca ako je ono zatvoreno, prljavo i lažno? Odgovor je - nikako.

Božić je prilika za svakog vjernika da se nanovo rodi zajedno sa malim Isusom, da zajedno s njim uči ponovo hodati, govoriti i misliti.

Za svaku ispovijed treba se dobro pripraviti; razmisliti što sam krivo činio, mislio ili govorio. Također treba ispitati svoj odnos s Bogom, bližnjima, prema samom sebi i okolini u kojoj živim.

Treba biti iskren prema sebi i priznati si grijehe kako bi iste mogli prikazati na svetoj ispovijedi.

Nemojte stvarati kompromise s grijehom, jer opasnost je da sami sebi opraštamo grijehe tumačeći ih bezazlenima. Sotona je vješt u tome, zato sve svoje grijehe prikažite Bogu u sakramentu pomirenja, iskreno se pokajte i zatražite oprost.

Naši grijesi smrde, a o tome svjedoči Sv. Ivan Bosco, mistik koji je za vrijeme ispovijedanja doslovno osjećao smrad od grijeha ispovijedalaca. Kada bismo i mi mogli osjetiti taj smrad, vjerojatno bismo svaki dan trčali na ispovijed i čeznuli za mirisom čistoće.

Zato, uzalud nam svi parfemi ovog svijeta kada naša unutrašnjost, naša duša i srce zaudaraju! Uzalud nam se dotjerati za polnoćku ili božićni ručak ako smo puni grijeha.

Oslobodimo se ovog Božića svog tereta duše i predajmo ga Isusu kao najljepši rođendanski dar.
 

Da biste komentirali, prijavite se.