Arkadiusz Krasicki, CSSp

Svećenik, CSSp, misionar Družbe Duha Svetoga, sveučilišni kapelan u Osijeku, asistent u naslovnom zvanju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, doktorand biblijske teologije, autor biblijskih meditacija.
Autor: Tanja Baran/Laudato Photo: Privat petak, 19. prosinca 2014. u 21:06

KRASICKI, Arkadiusz, CSSp, svećenik, misionar Družbe Duha Svetoga, sveučilišni kapelan u Osijeku, asistent u naslovnom zvanju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, doktorand biblijske teologije, autor biblijskih meditacija (Świbodzin, Poljska, 23. 8. 1976.)

Odrastanje i vjerski život. Dar vjere prenijeli su mu roditelji Janina i Henryk. Od malih nogu bio je ministrant, brzo je zavolio Bibliju. Ima brata liječnika koji ima suprugu i dvojicu sinova. Već u mladenačkoj dobi osjetio je svećenički poziv.

Obrazovanje, redovništvo, svećeništvo. Odlučio je postati misionar Družbe Duha Svetoga, za svećenika je zaređen 2003. godine. Iste godine došao je u Hrvatsku i nakon završenoga tečaja hrvatskog jezika, preuzeo je službu župnoga vikara u Podvinju, u Slavonskom Brodu. Od 2006. je prvi sveučilišni kapelan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a to poslanje obavlja i danas. Posebno područje njegova pastoralnog rada jest vjeronaučni rad sa studentima, animiranje klanjanja u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda, vođenje Ureda za pastoral studenata, okupljanje studenata na nedjeljne mise u osječkoj konkatedrali.

Pater Arek, kako ga od milja zovu, do danas je održao brojne duhovne obnove i seminare. Obavljao je službu župnika u župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u osječkom prigradskom naselju Brijest. Objavljuje znanstvene radove, drži predavanja. Proučava biblijskom teologijom na Katedri za dogmatsku teologiju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, gdje kraju privodi svoju doktorsku disertaciju na temu: „Rođenje iz vode i Duha (usp. Iv 3, 3-8) - egzegeza i učinci kod F. Porscha i F. Libermanna“. Uz ostale znanstvene radove, autor je nekoliko zbirki biblijskih meditacija - Riječ za tebe (2010.), U očekivanju dolaska (2011.), Svjetlo riječi (2014.), i koautor je zbirke Rastimo u Gospodinu (2014.). Od 2014. u naslovnom je zvanju asistenta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, na području biblijske teologije Novoga zavjeta.

Sudjelovao je u emisijama Hrvatskoga radija i televizije, te regionalnih i lokalnih televizija. Pokrenuo je i uređuje internetsku stranicu www.duhos.com, preko koje komunicira sa studentima, aplicira nagovore i razmišljanja te aktivno promiče novu evangelizaciju.

Osobno. Na području studentskoga pastorala, koji je nazvao imenom našeg portala DUHOS, djeluje i molitvena zajednica sv. Obitelji. Iz te zajednice rođeno nekoliko brakova, ali i desetak bogoslova, od toga je njih devet izabralo put redovništva, a jedan dijecezansku bogosloviju. Pater Arek radosno poziva mlade na životni put svetosti te poručuje: „Mladi danas traže autentične svjedoke, a put koji oni sami izabiru je svetost. Svjedočanstvo predanog života Isusu Kristu izaziva infekciju radosti i oduševljenja za posvećeni život u redovništvu. Naša družba Družba Duha Svetoga moli i poziva nove kandidate!“