Blaženka Jančić

Blaženka Jančić - novinarka i urednica Redakcije religijskoga programa Hrvatskoga radija, diplomirana katehistica, članica Odbora Hrvatske biskupske konferencije za medije i suradnica župnoga lista „Močile“ iz Koprivnice
Autor: Tanja Baran utorak, 20. prosinca 2011. u 00:00

JANČIĆ, Blaženka, novinarka i urednica Redakcije religijskog programa Hrvatskoga radija, diplomirana katehistica, članica Odbora Hrvatske biskupske konferencije za medije (Koprivnica, 26. 4. 1971.)

Odrastanje. Roditelji su joj Mihael Sataić i Marija, rođena Hajdinjak. Vjenčali su se 7. veljače 1970. i skrasili se u kući obitelji Sataić u Drnju gdje žive i danas. Blaženkina majka rodom je iz podravskoga sela Sigeca. Godinu dana nakon vjenčanja roditelji Sataić dobili su Blaženku, a šest godina poslije kćer Draženku. Otac je radio, a majka se brinula o domaćinstvu. Usput su se intenzivno bavili poljoprivredom, ratarstvom i stočarstvom. Pomagale su im obje kćeri. Predškolsko vrijeme Blaženka je redovito provodila u igri s djecom iz susjedstva, a dosta je vremena provodila i kod bake France i djeda Vida u Sigecu. Osnovnu školu pohađala je u Drnju. Nosi tužnu uspomenu na dobru prijateljicu Anitu koja je poginula u prometnoj nesreći već u prvom razredu osnovne škole. Srednju građevinsku školu, smjer visokogradnje, završila je u Graditeljskoj školi u Čakovcu. Posebno posljednje dvije godine srednje škole pamti po jako puno vremena koje je provodila u školi. U njenom je razredu vladao pozitivni natjecateljski duh zbog kojega su u obrazovnom smislu gotovo svi profitirali. U toj se školi mnogo projektiralo, a u to vrijeme se vrijeme sve radilo ručno jer još nije bilo niti računala niti programa za računalno projektiranje. Projektirali su, kaže Blaženka, noćima i noćima. Nakon mature uslijedila je njena prva velika dvojba, vezana uz odabir studija.

Iz vjerskoga života. Blaženka potječe iz vjerničke obitelji. Njezin prvi župnik župe Rođenja BDM u Drnju bio je Drago Bosnar. Svi iz razreda rado su odlazili k njemu na vjeronauk koji im je uspješno približavao kroz igru i na razne druge zanimljive načine. Blaženka ističe da joj danas zato nekako nedoživljeno zvuče priče kako neki u prijašnja vremena nisu smjeli ili mogli ići u crkvu. Kaže da je njezin župnik Bosnar dolazio u školu krajem sedamdesetih godina kada su svi u školi bili pioniri, a u crkvi ministranti, da bi obišao sve razrede i obavijestio sve učenike o tome kada će biti vjeronauk ili bi ih pozvao na neki posao koji je trebalo obaviti u crkvi i sl.

Obrazovanje. Blaženka se dvoumila između upisa na Građevinski fakultet ili upisa na Katehetski institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Župnik Bosnar odveo ju je na KBF na zagrebački Kaptol. Zajedno su obišli predavaonice, Blaženka je stekla dojam i bilo ju je, otkriva, pomalo strah. Do zadnjega dana nije znala što će upisati. Na kraju se odlučila za Katehetski institut koji je upisala 1991. godine. Studirala je s prvom brojnijom generacijom na tom fakultetu. Studenti viših godina bile su uglavnom časne sestre i tek pokoji laik. Tijekom prekrasnoga vremena svojega studija upoznala je, ističe, predivne ljude i uživala je u predavanjima izvrsnih profesora: dr. Bajsića, dr. Dude, dr. Rebića, dr. Ladike, dr. Šabić i ostalih koji su se posebno trudili oko studenata. Odnos profesora prema studentima bio je, zaključuje Blaženka, drugačiji nego na drugim fakultetima. Diplomirala je 1996. godine i stekla obrazovni status profesorice religijske pedagogije i katehetike.

Posao. Bez posebnih je očekivanja već na drugoj godini fakulteta otišla na audiciju Hrvatskoga radija na koju se javilo 130 kandidata. Postala je vanjska suradnica Obrazovnoga programa u Redakciji vjerskoga programa koju je vodio Viktor Tadić. Zato su sljedeće dvije godine što studija što učenja novinarskoga posla na HR-u Blaženki bili potpuno ispunjeni. Nakon dvije godine odslušala je predavanja, položila ispite i riskirala stalni posao ne predavši zahtjev za mandat vjeroučiteljice u školi. Ostala je raditi kao vanjska suradnica na HR-u. U prosincu 1995. primljena je u stalni radni odnos. U to je vrijeme pisala diplomski rad o temi "Odgoj školske omladine i župna kateheza". Uz rad je kasnije upisala postdiplomski studij "Hrvatska i Europa" na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 2003. godine je urednica Redakcije religijskog programa u Informativnom programu Hrvatskoga radija.

Obitelj. Blaženka se udala 2004. godine za Dražena Jančića, tonskoga realizatora Hrvatskoga radija kojega je susretala svakodnevno na snimanjima i montažama radijskih priloga. Dražen je rođen 1966. godine u Zaprešiću, a živio je s roditeljima u Pušći, na obroncima Medvednice. Nakon vjenčanja skrasili su se na zagrebačkoj Kajzerici u župi Isusova rođenja. U godini vjenčanja dobili su sada već osnovnoškolca, prekrasnoga sina Luku. Zato Blaženka danas najviše uživa u vremenu koje provodi sa svojom malom obitelji. Kaže da joj toga vremena nikada nije dosta. Svakodnevno ima niz poslovnih i društvenih obveza, no na prvom joj je mjestu kvalitetno i što dulje provođenje vremena sa suprugom i sinom. Zbog toga trpe neki Blaženkini prijatelji ili neke ambicije, ali obitelj je stavila na prvo mjesto.

Laički angažman u Crkvi. Prema mjestu stanovanja Blaženka pripada župi Isusova rođenja na Kajzerici, no kako je nedjeljom obitelj Jančić najčešće u Pušći kod roditelja Blaženkinog supruga, tako su svi zajedno najčešće na misi u tamošnjoj župi sv. Jurja. Blaženka je veoma povezana s koprivničkom župom Močile i župnikom Leonardom Markačem kojemu rado pomaže. Piše za župni list „Močile“. Iz te je višegodišnje suradnje nastalo nekoliko knjiga uglavnom Blaženkinih intervjua koje je župa objavila kao zasebna izdanja. Blaženka je članica Odbora za medije Hrvatske biskupske konferencije.

Osobno. Nema neki poseban hobi. Voli prirodu i zemlju, voli sijati biljke i gledati njihov rast, veseliti se plodovima rada ljudskih ruku. Voli dobre, iskrene i otvorene ljude.