Ivan Dukarić Stubičar

Ivan Dukarić Stubičar - novinar u Redakciji religijskog programa Hrvatskoga radija, teolog
Autor: Tanja Baran srijeda, 01. kolovoza 2012. u 00:00

DUKARIĆ STUBIČAR, Ivan, novinar u Redakciji religijskog programa Hrvatskoga radija, teolog (Cvetlin, 14. 12. 1970.)

Odrastanje.
Rođen je na samoj granici Hrvatske i Slovenije, u blizini jednog od najljepših i najsačuvanijih hrvatskih dvoraca Trakošćana. Budući da je Cvetlin blizu Slovenije, većina je tamošnjih stanovnika bila upućena na to da svoj društveni i ekonomski boljitak pronađe u Sloveniji. Tako su i Ivanovi roditelji Stjepan Dukarić i Anđelka rođ. Stubičar pronašli posao u Mariboru gdje su ostali živjeti. Razveli su se 1974., a Ivan je ostao živjeti kod majčinih roditelja, bake Marte i djeda Ivana Stubičara.

Iz vjerskoga života. Potječe iz praktične vjerničke obitelji. Baka i djed vjeru su mu svjedočili primjerom. U cvetlinskoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, gdje je kršten, pričešćen i krizman, bio je redovit na nedjeljnim misama, pučkim pobožnostima, na križnome putu.

Obrazovanje. Uz baku i djeda u Cvetlinu je završio osnovnu školu. Pred kraj osnovnoškolskog obrazovanja osjetio je duhovni poziv. Zato je četiri godine proveo u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati gdje je završio Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju, uz u tom vremenu nemjerljiv doprinos bake i djeda kojima je Ivan zahvalan za sve vrijedno što je usvojio u životu. S radošću se sjeća svojih odgojitelja, osobito o. Mije Nikića i o. Stjepana Fridla, svojih profesora Nevenke Nekić, Ivanke Bilić i Grge Pejnovića, ali i druženja s brojnim prijateljima od Lipovca do Samobora.
Nakon odsluženja vojnoga roka 1989. i 1990. godine kao zagrebački je bogoslov upisao studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U to su doba nastupile njegove prve krize vezane uz njegov budući svećenički identitet. Uz mnogo promišljanja u kojima su mu pomogli neki odgojiteljii, u trećoj je godini studija postao laik student. Sljedeće godine posvetio je istraživanju života: volontirao je godinu dana u centrima za prognanike i izbjeglice na resocijalizaciji žrtava, osobito djece i mladih, uz studij je godinu dana bio vjeroučitelj u Dugom Selu.

Posao. Godine 1993. prošao je na audiciji za obrazovni program Hrvatskoga radija, i s kolegicom je Blaženkom Sataić, danas Jančić, uz urednika Viktora Tadića sudjelovao u oblikovanju religijskog programa Hrvatskoga radija. Do zaposlenja na HRT-u 1995. bio je stalni vanjski suradnik. Neprekinuto radi u Redakciji religijskog programa.
Oduvijek se želio baviti informiranjem i formiranjem ljudi, svidjela mu se dinamičnost radijskoga posla.
Radio je na svim značajnijim projektima Hrvatskoga radija vezanima uz život vjerskih zajednica u Hrvatskoj, osobito Katoličke crkve. Pratio je posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1998. godine, Bosni i Hercegovini 1997. godine, Svetoj zemlji 2000. godine gdje je bio jedini hrvatski novinar, ponovno Papinog pohoda Hrvatskoj 2003. godine, zatim pokop pape Ivana Pavla II. i izbor novoga pape Benedikta XVI. u Rimu, Ad limina hrvatskih biskupa u Rimu 2006. te dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku 2011. godine.
Prati i život ostalih vjerskih zajednica te smatra da se njegova crkvenost upotpunjuje u odnosu prema drugim ljudima koji su različitih vjerskih uvjerenja.
U programu mu je najdraža emisija "Susret u dijalogu " ponedjeljkom u kojoj se govori o različitim izazovima Crkve i vjerskih zajednica u društvenom i vjerničkom životu. Emisija nije samo informativna, nego i formativna, i u njoj se čuje napredak kod slušatelja koji su, kaže Ivan, u dvije generacije bili zakinuti za pravi odgoj u vjeri.

Obitelj. Sa suprugom Nedjeljkom, dj. Prugovečki, s kojom se oženio u župnoj crkvi sv. Nikole u Varaždinu 1996. godine, ima sina Karla koji je kao sjemeništarac upravo završio 1. razred Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.
Žive nedaleko od Varaždina u obiteljskoj kući koju su sami izgradili, i u kojoj od 2006. vode udomiteljstvo za starije i nemoćne, a posljednje dvije godine i obiteljski dom za starije osobe kojima u prekrasnoj prirodi i u kršćanskoj ljubavi žele uljepšati treće životno doba.

Laički angažman u Crkvi. U svojoj župnoj crkvi sv. Elizabete Ugarske u Jalžabetu upravo se prihvaća članstva u župnom pastoralnom vijeću i službe voditelja čitača.

Osobno. U potpunosti je posvećen obitelji i radu na imanju jer živi u seoskoj sredini. Voli čitati raznovrsnu duhovnu literaturu.