Ivo Kronja

Ivo Kronja - voditelj Ureda za odnose s javnošću Šibenske biskupije, novinar, radijski i televizijski voditelj
Autor: Tanja Baran ponedjeljak, 20. kolovoza 2012. u 00:00

KRONJA, Ivo, voditelj Ureda za odnose s javnošću Šibenske biskupije, novinar, radijski i televizijski voditelj (Šibenik, 23.4.1976.)

Odrastanje. Rođen je u Šibeniku u staroj šibenskoj obitelji. Otac Zoran i majka Duška djevojački Škugor vjenčali su se 1975. godine u župi Gospe od zdravlja u Dubravi kraj Šibenika.

Iz vjerskoga života. Potječe iz vjerničke obitelji. Od djetinjstva je aktivan u katedralnoj župi sv. Jakova u Šibeniku. Prve kontakte s Crkvom i svećenicima franjevcima doživio je u šibenskom samostanu sv. Lovre. Tijekom cijeloga djetinjstva bio je ministrant u katedrali sv. Jakova. Od svećenika posebno je bio povezan s nekadašnjim najprije kapelanom, a potom katedralnim župnikom don Marijom Kosićem. Djelovanje i život tog iznimnog svećenika i danas je Ivi primjer istinskoga kršćanskog služenja i žrtvovanja za druge.

Obrazovanje. Osnovnu školu Mate Bujasa, danas Jurja Dalmatinca, završio je 1990. godine. Posebne uspjehe u tom školskom razdoblju postigao je u novinarskoj i fotografskoj sekciji. Nagrađivani radovi objavljivani su mu u „Radosti“ i  „Modroj lasti“. Godine 1990 godine postigao je značajne uspjehe na državnom natjecanju iz povijesti.
Srednju tehničku školu, smjer strojarski tehničar, pohađao je u Šibeniku. Tijekom školovanja surađivao je s lokalnim radijskim postajama na kojima je imao nekoliko zapaženih emisija.
Institut za teološku kulturu laika na zagrebačkom KBF-u upisao je 2005., a diplomirao je 2009. godine.

Posao. Kao voditelj Ureda za odnose s javnošću u Šibenskoj je biskupiji zaposlen od 2004. godine. Vjersku emisiju na Radio Šibeniku vodi od 1999. godine. Od 2011. bavi se televizijskim novinarstvom. Jedanput tjedno realizira tridesetominutnu vjersku emisiju koja uz pet, šest kratkih priloga redovito prati život Šibenske biskupije. Posebnost emisije je ta što Ivo priloge, uz novinarski dio posla, sâm snima i montira.

Obitelj. Od 2009. godine je u braku. Živi u župi Pohođenja BDM u Šibeniku.

Laički angažman u Crkvi.
U Crkvi je angažiran u svim važnijim projektima Šibenske biskupije. Osim što djeluje u Glasu Koncila, HKR-u i IKI, nastoji proširiti Radosnu vijest i u svjetovnim medijima.

Osobno.
Voli fotografiju. U proteklih nekoliko godina imao je tri samostalne izložbe, a i dobitnik je domaćih i međunarodnih priznanja za fotografiju. Aktivno se bavi poljodjelstvom: vinogradarstvom, maslinarstvom i povrtlarstvom. Uz fotografiju to mu je omiljeni hobi.