Josipa Hrehorović

Djelatnica tajništva Pastoralnog centra Nadbiskupskog ordinarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije, voditeljica na Radiju Đakovo, podučavateljica Billingsove ovulacijske metode prirodnog planiranja obitelji, angažirana vjernica laikinja
Autor: Tanja Baran utorak, 11. prosinca 2012. u 00:00

HREHOROVIĆ, Josipa, djelatnica tajništva Pastoralnog centra Nadbiskupskog ordinarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije, voditeljica na Radiju Đakovo, podučavateljica Billingsove ovulacijske metode prirodnog planiranja obitelji, angažirana vjernica laikinja (Bošnjaci, 2. 4. 1972.)

Odrastanje. Rođena je kao Josipa Domaćinović u Bošnjacima, u velikom šokačkom selu u blizini Županje. Njezin otac Petar Domaćinović, koji je preminuo 1993., i majka Marija, djevojački Nikolić, vjenčali su se u prosincu 1967. godine. Oboje su bili rodom iz Bošnjaka. Uz Josipu su dobili još dvoje djece, starijega Zlatka, rođenog 1970. i mlađu Lidiju, rođenu 1976. Majka ih je nakon očeve smrti sama izvela na životni put.

Iz vjerskog života. Odrasla je u katoličkoj obitelji. Uz roditelje, stroge ali pune ljubavi, odgajali su je baka, majčina majka, te tete Šana i Mandica, majčine starije sestre. Redovito je pohađala župnu katehezu te pjevala u dječjem, a kasnije u velikom župnom zboru. U župi je bila članica redakcije zvučnoga mjesečnika za slijepe i slabovidne osobe „Radost i nada“ koji je dugi niz godina priređivao sada pokojni bošnjački župnik Antun Bačić. Upravo njegova osobnost ostavila je dubok trag i pečat u njenom životu. Njegov svjedočki život duboke vjere bio joj je putokaz u odrastanju i sazrijevanju njezine osobne vjere. On je bio gotovo slijep i upravo taj nedostatak župnikova vida učinio ju je osjetljivom za ljude s posebnim potrebama. Uživala je u susretima sa župnikom, upijala svaku njegovu riječ i od njega je učila živjeti sa svojom Crkvom i za nju. Spoznala je da je i ona kamenčić koji gradi i koji je odgovoran kako za svoju župnu zajednicu u kojoj živi, tako i za mjesnu Đakovačko-osječku, pa i za sveopću Crkvu.

Obrazovanje. U Bošnjacima je pohađala današnju osnovnu školu Fra Bernardina Tome Leakovića. Završila ju je 1987. godine. U Županji je završila srednju školu matematičko-informatičkog smjera i maturirala 1991. godine. Kako su se 1990. godine  dogodile demokratske promjene u Hrvatskoj te je i Bogoslovno sjemenište u Đakovu otvorilo svoja vrata laicima, 1991. je upisala studij teologije na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu, afiliranom studiju teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu (danas je to KBF Đakovo Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku). Studij joj se činio logičnim nastavkom rasta i sazrijevanja u vjeri. Prvotna motivacija za studij teologije bila joj je vjeroučiteljska služba. Diplomirala je 2001. godine. Tema njezinog diplomskog rada bila je „Fra Bernardin Toma Leaković“. Posvetila se proučavanju života franjevca iz 18. stoljeća koji je kao svećenik i prosvjetitelj svojeg naroda u Bošnjacima pisao knjige na ilirskom jeziku da ih razumije i njima se služi narod. Mentor joj je bio prof. Andrija Šuljak.

Posao. Kako je na 3. godini studija ostala bez oca, trebala je, da bi završila školovanje, dodatni izvor prihoda. Zato je uz studij svakodnevno honorarno radila kao spikerica voditeljica na lokalnom Radiju Đakovo. Iskustvo radijskoga posla i studij teologije spojila je u emisijama „Putovima duha“ i „Radio zornicama“. Pri kraju studija 1997. godine, kada je još bila apsolventica, ponuđeno joj je stalno radno mjesto na Radio Đakovu što je i prihvatila. Uz teme iz života Crkve obrađivala je i ostale teme koje je uredništvo od nje tražilo. Na radiju je ostala do kraja 1999. godine. Danas je zaposlena u Nadbiskupskom ordinarijatu Đakovačko-osječke nadbiskupije s radnim mjestom u tajništvu pastoralnog centra koji je izrastao iz tajništva Druge biskupijske sinode Đakovačke i Srijemske koja je trajala od 1998. do 2002. godine. Dok je trajala Sinoda, Josipa se brinula da sinodski materijali na vrijeme dođu na sve župe te je obrađivala povratne informacije sinodskih razgovora sa župa. Danas u pastoralnom centru nastoje oživotvoriti sinodske zaključke i odluke kroz formativne seminare za animatore biblijskih skupina, ministrante, liturgijske suradnike, animatore u pastoralu osoba s invaliditetom, članove župnih misijskih skupina. U suradnji s nadbiskupijskim povjerenicima i koordinatorom pastoralnog centra ostvaruju planirane pastoralne aktivnosti tijekom pastoralne godine koje su predviđene kalendarom susreta.

Laički angažman u Crkvi. U Hrvatskom centru za prirodno planiranje obitelji završila je tečaj Billingsove ovulacijske metode prirodnog planiranja obitelji i 2009./2010. dobila je potvrdu ovlaštene podučavateljice. Članica je župnoga pastoralnog vijeća svoje župe Svih svetih u Đakovu. Sa suprugom je članica Hrvatske zajednice bračnih susreta te su svjedoci na tečaju zaručnika. U ekipi je za katehezu roditelja krizmanika.

Obitelj. Udala se 1997. za Dinka Hrehorovića, rođenoga 1970. godine u  Đakovu gdje ga je i upoznala. Dinko je diplomirani i ovlašteni inženjer građevine i energetski certifikator. Josipa kaže da je uvijek pun razumijevanja, podrške i ljubavi, nasmijan, duhovit, požrtvovan i neizostavno spreman pomoći drugome. Imaju šestero djece: Petru (r. 1997.), Klaru (r. 1999.), Luciju (r. 2002.), Luku (r. 2004.), Petra (r. 2006.) i Filipa (r. 2010.).

Neizostavni odlazak cijele obitelji na nedjeljno misno slavlje, kažu, njihova je životna snaga. Dnevna obiteljska molitva i čitanje Riječi Božje njihovi su obiteljski prioriteti. Odgoj djece čije živote im je povjerio Bog smatraju prvom i najvećom zadaćom svojega krsnoga poziva i poslanja.

Osobno. Predivna đakovačka katedrala Josipi je najprije bila daleka i hladna. Tek kada je u njoj upoznala ljude i zajedno s njima počela slaviti Boga, katedrala joj je postala draga. U njoj se danas osjeća ugodno. Vedra je i optimistična osoba, voli pjevati, kuhati i peći kolače.