Lejdi Oreb

Lejdi Oreb - televizijska urednica i voditeljica, angažirana vjernica laikinja, voditeljica molitvene skupine "Arkanđeo Gabrijel" za obraćenje djelatnika u medijima na Radio Mariji
Autor: Tanja Baran utorak, 20. studenog 2012. u 00:00

OREB, Lejdi, televizijska urednica i voditeljica, angažirana vjernica laikinja, voditeljica molitvene skupine „Arkanđeo Gabrijel“ za obraćenje djelatnika u medijima na Radio Mariji (Vela Luka, 4. kolovoza 1962.)

Odrastanje. Diči se time što je rođena na dan sv. arškoga župnika Ivana Marije Vianneya. Krštena je na dan rođenja u velolučkoj župi sv. Josipa. Roditelji su joj Velolučani Mirko Oreb i Orlanda, rođena Dragojević. Njih su dvoje crkveno vjenčani u rodnom mjestu.

Lejdi je odrasla u Veloj Luci u starodrevnoj hrvatskoj obitelji koja ju je odgajala u vjeri i u jasnom nacionalnom određenju. Članovi obitelji djelovali su u povijesnom KUD-u „Hum“, u crkvenim pjevačkim zborovima, tamburaškim i mandolinskim orkestrima, viteškim i dramskim udrugama, bavili su se humanitarnim radom.

Majka Orlanda iznimno se uspješno bavila plivanjem, a otac Mirko jedan je od osnivača legendarne klape „Ošjak“ i „Veloluških svečanosti“, dobitnik je mnogih nagrada, „Porina“. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Zbog teške nesreće u kojoj joj je otac Mirko nastradao u 31. godini života te tada postao invalid, Lejdi je ostala jedino dijete u obitelji.

Iz vjerskoga života. Djelovala je u crkvi Gospe od Zdravlja kamo je odlazila na misna slavlja i na vjeronauk. Od malena je u župi sv. Josipa pohađala malu školu klavira i pjevanja.

Obrazovanje. U povijesnoj općoj pučkoj školi „Kralj Tomislav“ bila je odlična učenica, sudjelovala je u brojnim sportskim i kulturnim događanjima, osobito u orkestru, zboru, dramskim djelatnostima, te je bila voditeljica svih važnijih kulturnih događanja, nagrađivana za svoje brojne pisane radove.
Kao odlična učenica nastavila je srednjoškolsko obrazovanje u Centru za upravu i pravosuđe u Zagrebu, gdje je upisala Pravni fakultet, te se sve više posvećivala voditeljstvu, govorništvu i pjevanju.

Posao. Na HRT-u se zaposlila 1. rujna 1994. Brzo se afirmirala kao uspješna urednica, voditeljica i autorica, povezana sa Službom za jezik i govor HTV-a. Od godine 2000. pod zaštitom bl. Alojzija Stepinca na međudržavnoj je razini pokrenula projekt „Hrvatska priča“ s kojim je obišla gotovo sve kontinente. Za taj je projekt nagrađena nagradom za životno djelo „Mare nostrum Croaticum“ za osobit doprinos duhovnom i svjetovnom obogaćivanju hrvatske baštine.

U svojem se djelovanju posebno posvetila razvoju kulturnih događanja diljem Hrvatske i izvan njezinih granica. Tako urednički, autorski ili voditeljski sudjeluje u projektima poput serijala „Evergreen“ koji je ubrojen među 10 najemisija svijeta 2009., i „Porina klasik“, Božića u Ciboni, Festivala Klape Gospi Sinjskoj, Hrvatskog pletera, Dana domovinskog ponosa te autorskih koncerata, od kojih su mnogi bili na državnoj razini. Kao predstavnica HRT-a rado s temom etičnosti i medija gostuje u HVU „Petar Zrinski“. Članica je predsjedništva Samostalnog sindikata radnika HRT-a, povjerenica je za urednike i novinare. 

Obitelj. Već je u mladim godinama prošla kroz vrlo teško osobno obiteljsko razdoblje, ali je, ističe, uz čvrstu vjeru i zagovor sv. Josipa, Majke Marije, sv. Ivana Marije Vianneya i bl. Alojzija Stepinca, iz teškoća izašla ojačana te je dobila crkveno proglašenje bračne veze ništavnom. Živi sa svoje dvoje djece. 

Laički angažman u Crkvi. Članica je pastoralnog vijeća župe sv. Luke u novozagrebačkom naselju Travno u kojem živi i vodi službu čitača. Aktivna je članica Udruge Vojske Bezgrešne, stalna je suradnica Radio Marije gdje vodi Molitvenu zajednicu „Arkanđeo Gabrijel“ te redovitu molitvu za obraćenje djelatnika u medijima svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu od 20 sati. Bila je glasnogovornica zajednice „Maranatha“ pri udrugama i pokretima Zagrebačke nadbiskupije. S radošću pjeva u slavljeničkom timu „Betlehem“ Pokreta krunice za obraćenje i mir te je suradnica projekta snimanja Biblije na nosaču zvuka. Voditeljica je seminara za širenje katoličke vjere. Odgovorno radi na duhovnoj i moralnoj obnovi naše zemlje.

Osobno. Odgovorno i hrabro trudi se živjeti život kao svjedokinja vjere okrenuta djelima ljubavi. Zato ne odvaja posao, obitelj i društveni angažman od osobnog vjerskoga poslanja. 

Uz podršku branitelja, osobito 148. brigade i Braniteljskog portala „Knin“ 8. listopada 2010. osmislila je i pokrenula duhovno-glazbeni program „Bogu i domovini“, kao jedini program kojim se slavi Dan neovisnosti, a koji je posvećen svim zatvorenim hrvatskih braniteljima, osobito oslobođenim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Članica je Hrvatskog društva katoličkih novinara, a od kraja 2011. godine upraviteljica je Zaklade pri Hrvatskoj Komori medicinskih sestara.