Ljubomir (Ljubo) Vuković

Ljubomir (Ljubo) Vuković - svećenik, župnik župe sv. Josipa radnika u zagrebačkim Gajnicama, glazbenik, kantautor popularne duhovne glazbe, otvorio prvi Uskrsfest 1979., godine 2010. objavio svoj prvi album „Vjeran si vjernima“, svećenik na internetu, odnedavno autor radijskih emisija
Autor: Tanja Baran četvrtak, 01. prosinca 2011. u 00:00
VUKOVIĆ, Ljubomir (Ljubo), svećenik, župnik župe sv. Josipa radnika u zagrebačkim Gajnicama, glazbenik, kantautor popularne duhovne glazbe, svećenik na internetu, autor radijskih emisija (Trbovlje, Slovenija, 20. 11. 1962.)

Odrastanje. Roditelji su mu Martin Vuković i Julijana, djevojački Kočila, oboje iz Međimurja. Otac je iz Zebanca, a majka iz Donjeg Koncovčaka gdje obitelj Vuković ima kuću. Martin i Julijana žive sa sinom Ljubom u Gajnicama. Imaju i mlađega sina Mladena rođenog 1966. koji sa suprugom Kornelijom ima troje djece. Oni žive u Međimurju.

Iz vjerskoga života. Ljubo je kršten 1963. godine u crkvi sv. Marka ev. u Selnici u Međimurju gdje je i odrastao. Potječe iz relativno dobrostojeće obitelji pa je imao bezbrižno djetinjstvo, a kako su mu roditelji oduvijek praktični vjernici, od njih je primio dobre vjerske temelje. Zahvalnost za duhovnu formaciju duguje pokojnom župniku Stjepanu Kavranu, koji ga je krstio, pripremao za prvu pričest i krizmu, kao i kapelanu Leonardu Markaču, koji je u Ljubinoj rodnoj župi u Selnici službovao svega dvije godine, ali je ostavio dubok pastoralni trag, posebno među mladim vjernicima. Osnovnu školu Vladimira Nazora u Selnici Ljubo je pohađao od 1969. do 1977. Zatim je ušao u Nadbiskupsko dječačko sjemenište na zagrebačkoj Šalati gdje se, kao i na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, formirao i obrazovao sljedeće tri godine. Zbog zdravstvenih problema s alergijom četvrtu je srednjoškolsku godinu proveo kod isusovaca u dubrovačkom sjemeništu. Maturirao je u Dubrovniku 1981. godine.

Obrazovanje i svećeništvo. U jesen te iste godine ušao je u bogosloviju i upisao se na KBF u Zagrebu. Nakon četvrte godine studija vojsku je odslužio u tadašnjoj JNA u Bitoli u Makedoniji. Po završetku studija 1987. godine zaređen je za đakona, a 26. lipnja 1988. po rukama kardinala Franje Kuharića zaređen je za svećenika. Već 8. kolovoza 1988. dobio je dekret za kapelana u Odri, gdje je proveo 6 godina. Nakon kapelanske službe od 1994. do 1996. bio je upravitelj župe Stara Plošćica (između Bjelovara i Garešnice). Nakon toga postao je upravitelj župe Kravarsko gdje je ostao do 2006. godine, punih 10 godina. Tada je dekretiran za župnika u Zagrebu – u župi sv. Josipa radnika Gajnice.
Uz duhovno zvanje i predano pastoralno djelovanje, Ljubina je velika ljubav glazba koju rado koristi i u pastoralne svrhe. Glazbom se Ljubo bavi od djetinjstva. U sjemeništu na Šalati vježbao je klavir pa je vrlo brzo svirao na razrednim misama, sudjelovao gotovo u svim priredbama u sklopu kojih je bila neka glazbena točka. Bio je pjevač, solist u sjemenišnom tamburaškom sastavu, kojega je tada vodio isusovac o. Stjepan Fridl. U Dubrovniku je naučio svirati gitaru s kojom je također nastupao na tamošnjim priredbama. Na bogosloviji je u svojih šest godina bio zadužen za glazbena događanja. Bio je solist-psalmist u zagrebačkoj katedrali, orguljaš u bogoslovnoj kapeli, član bogoslovskog okteta, na kraju i voditelj pjevanja…
Već 32 godine Ljubo je aktivan na sceni hrvatske popularne duhovne glazbe. Godine 1979. na zagrebačkoj je Šalati otvorio prvi Uskrs-fest. Kasnije je još nekoliko puta nastupao na tom najstarijem i najpoznatijem festivalu popularne duhovne glazbe u Hrvatskoj. Nastupao je na Frama-festu u Sarajevu, na Tonka-festu u Ogulinu, Krapina-festu u Krapini, Bono-festu u Vukovaru, na Marija-festu u Molvama. Uz duhovne festivale pojavio se i na tamburaškom festivalu u Pitomači 1995. gdje je sa svećenikom Anđelkom Kufrinom osvojio prvu nagradu publike. Tri je puta nastupio na Velikogoričkom festivalu tamburaške glazbe, VGF-u. Godine 2010. snimio je svoj prvi nosač zvuka popularne duhovne glazbe „Vjeran si vjernima“.

Osobno. Uz glazbu koja je Ljubi puno više od hobija, redovito se bavi sportom. Rekreativno već više od 20 godina redovito igra tenis. Po ljetu rekreativno biciklira. Barem jedanput tjedno ode na dužu šetnju. Slobodno vrijeme rado provodi kao svećenik na internetu. Rado odgovara na sva pitanja vjernicima i nevjernicima na internetu, što smatra dijelom svoje pastoralne službe. Od ožujka 2011. na zagrebačkom Radio Sljemenu objavljuje duhovne meditacije ponedjeljkom u emisiji „Hvaljen Isus i Marija“.