Luka Balvan

Luka Balvan - kantautor popularne duhovne glazbe, magistar novinarske struke, doktorand, vjernik laik aktivan u Crkvi
nedjelja, 25. studenog 2012. u 00:00

Balvan, Luka, kantautor popularne duhovne glazbe, magistar novinarske struke, doktorand, vjernik laik aktivan u Crkvi (Banja Luka, 9. 6. 1967.)

Odrastanje. Rođen je kao četvrto dijete Banjolučanina oca Mirka i majke Ane, rođene Vukoja, porijeklom sa Širokog Brijega. Roditelji su mu se vjenčali 1958. u Banjoj Luci, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u kojoj je Luka kršten tri dana nakon rođenja.  
Obitelj Balvan ima i četiri kćeri: Vesnu, Veru, Marinu i Sandu. Vesna i Vera žive sa svojim obiteljima u Zagrebu, Marina sa svojima živi u Bebrini kraj Slavonskog Broda, dok je Sanda sa svojom obitelji u Daruvaru. Još kao dječak od deset godina Luka je počeo svirati gitaru, koju ni danas ne ispušta iz ruku. Tijekom djetinjstva aktivno je bio uključen u glazbeni život Crkve, škole i svojega rodnog grada Banje Luke.

Iz vjerskoga života.
Od malena redovito je odlazio na misu i vjeronauk te zajedno s majkom i sestrama pjevao u crkvenom zboru. Svećenici i časne sestre redovito su dolazili u njihov dom. Kroz te je susrete Luka produbio svoju vjeru. Na poziv svoje najstarije sestre Vesne godine 1986. došao je u Zagreb te otišao na duhovnu obnovu dr. Tomislava Ivančića. Tada je prvi put doživio da se Gospodin može slaviti svim instrumentima. U to je vrijeme u Banjoj Luci imao bend s kojim je nastupao po hotelima, restoranima i crkvena je glazba bila daleko od njega. Kada je vidio mlade na duhovnoj obnovi, u njemu se probudila ljubav prema duhovnoj glazbi koja je, kaže, kao lahor ušla u njegov život. S dolaskom na studij u Zagreb, započeo je pisati duhovne pjesme i duhovno rasti. Pratio je dr. Ivančića na duhovnim obnovama i seminarima.
Krajem osamdesetih godina u Zagrebu su postojali molitveni centri i znalo se gdje se kojim danom moli. Tako je 1989. bio na molitvi kod franjevaca na Kaptolu gdje je upoznao fra Zvjezdana Linića kod kojega od tada do danas svira i pjeva, posebno puno u Kući susreta Tabor u Samoboru.

Obrazovanje. Godine 1982. završio je Osnovnu školu „Milan Radman“, a 1986. godine Tehničko-školski centar, smjer računarstvo u Banjoj Luci. Od 1987. do 1992. godine studirao je i apsolvirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, gdje je stekao osnovna znanja za praćenje tehničkog i gospodarskog razvoja. Od 1999. do 2001. godine završio je dvije godine studija filozofije na Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, gdje je stekao temeljna znanja iz filozofskih disciplina i osnovnih religijskih fenomena u povijesti i društvu. Godine 2008. diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu iz područja odnosa s javnošću te je stekao akademski naziv magistra novinarske struke. Godine 2009. završio je Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu na kojoj se usavršavao s područja diplomacije i diplomatskih vještina, odnosa s javnošću, hrvatske povijesti i diplomacije, međunarodnih odnosa i politike, europskih integracija i NATO-a. Te je iste godine upisao poslijediplomski doktorski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz društvenih te informacijskih i komunikacijskih znanosti s temom vezanom za medije i medijski prostor. Doktorski studij privodi kraju.

Posao. Od 1997. do 2001. godine bio je brand manager u poduzeću „Glorija zvuk“ u Zagrebu koja se bavila promocijom u medijima, brendiranjem, odnosima s javnošću, izdavanjem zvučnih zapisa, te razvojem ljudskih potencijala. Od 1994. do 1997. godine bio je direktor marketinga u tvrtki „Gitara records“ u Zagrebu koja se bavila promocijom proizvoda u medijskim i izdavačkim institucijama, te odnosima s javnošću.
Od 2010. godine radi kao voditelj i spiker na Hrvatskom katoličkom radiju.
Kao kantautor, govornik i autor meditacija od 1987. nastupa po cijeloj Hrvatskoj i u dijaspori, po cijeloj Europi, Kanadi, Americi i Australiji. Snimio je 25 nosača zvuka s pjesmama i meditativnim motivacijama. Godine 2003. primljen je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika u Zagrebu zbog svojega umjetničkog javnog djelovanja i angažiranog rada na području odnosa s javnošću.
Dobio je više priznanja i nagrada za svoj rad od kojih izdvaja priznanje Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom za nesebičnu pomoć u čitanju pri snimanju izdanja zvučne Biblije za slijepe i slabovidne osobe, te priznanje kardinala Vinka Puljića i banjolučkog biskupa dr. Franje Komarice za potporu u organizaciji i promociji Susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH.

Obitelj. U braku je od 2005. s Kornelijom, rođenom 1980. u obitelji Takač. Ona je po struci inženjerka zračnoga prometa i radi u Zračnoj luci Zagreb. Vjenčao ih je o. Zvjezdan Linić. Imaju dvoje djece i žive u Velikoj Gorici. Godine 2010. dobili su Anu, a 2012. Katju.

Laički angažman u Crkvi. Od malih nogu angažiran je u Crkvi, od ministriranja u svojoj rodnoj župi sv. Antuna Padovanskog u Banjoj Luci, do raznih posebice glazbenih angažmana u mnogim župama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i po cijelom svijetu. Afirmirao se kao pjevač i skladatelj duhovne glazbe. Organizirao je dva velika band aid-a povodom dolaska pape bl. Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, u kojima su nastupili najpoznatiji pjevači s duhovne i estradne scene, a Luka je bio autor i izvođač pjesama. Pjevao je pred bl. Ivanom Pavlom II. kada je u njegovoj rodnoj Banjoj Luci blaženim proglašen Ivan Merz. Napisao je i zajedno s banjolučkim biskupom dr. Franjom Komaricom skladao pjesmu povodom Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bosni i Hercegovini. Glazbeno je animirao misna slavlja s našim kardinalima, biskupima i svećenicima u domovini i u iseljeništvu na svjetskim susretima katoličke mladeži.
Čitač je misnih čitanja u svojoj župi sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici.

Osobno. Kroz susrete s ljudima voli razvijati komunikacijske, organizacijske, prezentacijske i pregovaračke vještine, jako voli ekipni rad sa svim ljudima dobre volje. Voli biti u krugu obitelji i druženja s drugim ljudima. Raduju ga odlasci na  hodočašća i izlete.