Marijan Spehnjak

Marijan Spehnjak - trajni đakon i povjerenik za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije
Autor: Tanja Baran petak, 30. ožujka 2012. u 00:00

SPEHNJAK, Marijan, trajni đakon i povjerenik za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije (Zagreb, 12. 3. 1964.)

Odrastanje. Rođen je po majci Mariji, djevojački Krčelić, i ocu Franji Spehnjaku. Njih su se dvoje vjenčali u župi sv. Vida u Brdovcu. Majka je pokojna, a otac živi s Marijanom i njegovom obitelji u Zdencima Brdovečkim kraj Zaprešića. Marijan ima sestru Neru Spehnjak koja je vjeroučiteljica. Svi žive u zajedničkom domaćinstvu.

Iz vjerskoga života. Potječe iz tradicionalne katoličke obitelji pa je Marijan još kao dječak puno vremena provodio u crkvi. Ministrirao je i osjećao sklonost prema Crkvi. U svojim je zrelim godinama taj osjećaj crkvene blizine i konkretizirao kroz sakrament đakonata.

Obrazovanje. Osnovnu je školu završio u Prigorju Brdovečkom, a srednju ekonomsku školu u Zagrebu. Od malih nogu igrao je nogomet te bio član mnogih nogometnih klubova u Zagrebu i okolici. S 28 god zaigrao je u austrijskom Villachu gdje je ostao pet godina. Nakon toga se vratio u Zagreb i upisao Institut za teološku kulturu laika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Diplomirao je 2005. godine. Upisao je i kraju privodi specijalistički studij komunikacijskog menadžmenta.

Trajni đakonat. Nakon što je diplomirao na ITKL-u, ušao je u formaciju trajnoga đakonata koja je trajala dvije godine. U zagrebačkoj ga je katedrali na blagdan Začeća BDM 8. prosinca 2008. zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kako kao bivši sportaš poznaje probleme s kojima se susreću mladi sportaši i na sportskim i na životnom polju, prihvatio je nadbiskupov poziv te je od 2009. povjerenik za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije. Osim što svaki dan odlazi na posao u Zagrebačku nadbiskupiju, prihvatio se i vođenja i uređivanja sportske emisije „Poluvrijeme“ na Hrvatskom katoličkom radiju.

Obitelj. Godine 1986. godine zasnovao je obitelj sa suprugom Snježanom. Njih su dvoje roditelji četvero djece: Lee (26 godina), Anje (22 godine), Lucije (18 godina) i Marije (15 godina). Najstarija kći Lea zasnovala je svoju obitelj i majka je dvoje djece, pa je Marijan danas i djed.

Osobno. Zahvalan je na podršci svoje obitelji, i supruzi, i djeci, ocu i sestri. Kaže da se svi oni žrtvuju za njega i da bez njih svoj poziv trajnoga đakona ne bi mogao ostvariti. Ističe da mu je obitelj mala oaza mira i ljubavi i da u njoj nalazi inspiraciju za svoje propovijedi, utjehu kad mu je teško i podršku kada se razočara. Naglašava da svaki problem s kojim se u obitelji susretnu rješavaju u hodu jer su se naučili prihvaćati, slušati, praštati i davati se.

Izdvojeno