Mario Perestegi

Mario Perestegi - akademski glazbenik, magistar znanosti, fakultetski profesor, orguljaš, angažirani vjernik laik
Autor: Tanja Baran srijeda, 20. lipnja 2012. u 00:00

PERESTEGI, Mario, akademski glazbenik, magistar znanosti, fakultetski profesor, orguljaš, angažirani vjernik laik (Zagreb, 1. 2. 1971.)

Odrastanje. Marijevi roditelji, majka Ankica, djevojački Šurina, i otac Bruno Perestegi, oboje su porijeklom iz Svetoga Križa, iz zagorske općine Tuhelj. Vjenčali su se 1969. u tuheljskoj župnoj crkvi i skrasili se u zagrebačkom Trnju, gdje obitelj Perestegi živi i danas. U obiteljskoj su kući skrašeni i majka Ankica, i Mario sa svojom obitelji, i njegov dvije godine mlađi brat Stjepan sa svojom obitelji. Otac Bruno pokojni je od 1984. godine.

Mario je odrastao sretno, skromno i bezbrižno u obiteljskom krugu, u vjerskom ozračju, ponajprije zahvaljujući roditeljima, bakama i djedu.

Iz vjerskoga života. Uz to što je u obitelji primio i živio praktičnu vjeru, puno su mu i u vjerskom i u glazbenom smislu značili odlasci na privatne sate klavira kod dominikanke s. Mire Cobenzel. Puno se družio i s karmelićankom s. Bonitom Kovačić. U crkvi sv. Marije na Dolcu još je kao dječak bio ministrant, a orguljaš je postao 1985 godine.

Obrazovanje. Polazio je današnju Osnovnu školu Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici, a poslije srednju ekonomsku školu u kojoj je maturirao 1988. U tome je razdoblju veslao u veslačkom klubu „Croatia“. Institut za crkvenu glazbu u Zagrebu upisao je 1987., a diplomirao je 1993. Prihvatio je službu orguljaša u dominikanskoj crkvi na zagrebačkoj Koloniji. Glazbeno je obrazovanje Mario nastavio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gdje je i diplomirao 1996. te postao akademski glazbenik orguljaš, a magistrirao je 2000. na Akademiji za glasbo u Ljubljani s temom „Orguljaška sonata - simfonija u XX stoljeću“.

Posao. Najprije je od 1993. do 1996. radio kao profesor glazbe u XVI. gimnaziji u Križanićevoj ulici u Zagrebu. Danas radi kao izvanredni profesor za orgulje na Akademiji za glasbo u Ljubljani te tako odgaja studente, buduće koncertne i crkvene orguljaše. Vrlo uspješno djeluje kao koncertni orguljaš, a od mnogobrojnih nastupa posebno izdavaja koncert u katedrali Notre Dame u Parizu te u mnogim drugim velikim katedralama na međunarodnim orguljaškim festivalima. Mario održava vlastitu internetsku stranicu www.perestegi.com na kojoj su ispisani svi njegovi koncertni glazbeni uspjesi.

Obitelj. Supruga mu je Zagrepčanka Ana Davanzo Perestegi, doktorica    stomatologije. Imaju dvoje djece: Martu, rođenu 2007. i Lovru, rođenog 2009., a na putu je i treće dijete.

Laički angažman u Crkvi. Godine 1999. osnovao je i danas vodi mješoviti zbor „Bl. Augustin Kažotić“ kod otaca dominikanaca u Zagrebu gdje i danas redovito svira orgulje na nedjeljnim euharistijskim slavljima te u koncertnim prigodama.

Osobno. Ističe da slobodnog vremena gotovo i nema jer uz obitelj, posao, koncerte i dominikansku župu u kojoj djeluje jedva stigne spavati. Ali da ipak voli čitati Anselma Grüna i časopis „Book“. Oduševljava ga benediktinska duhovnost i kaže da volio postati benediktinski oblat.