Zlatko Koren

Zlatko Koren - svećenik, župnik i rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, dekan Stubičkoga dekanata, autor emisije „Hvaljen Isus i Marija“ petkom na Radio Sljemenu
Autor: Tanja Baran ponedjeljak, 20. veljače 2012. u 00:00

KOREN, Zlatko, svećenik, župnik i rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, dekan Stubičkoga dekanata, autor radijskih emisija (Zagreb, 16. 3. 1967.)

Odrastanje. Zlatko je rođen kao sin jedinac od roditelja Marije, rođene Polić, i Vinka Korena. Sada pokojna majka Marija bila je rođena u Novom Sadu kamo su se njezini roditelji doselili iz Primorja jer joj je otac Ivan Polić bio strojovođa pa je mjesto stanovanja s obitelji mijenjao prema dekretu. On je bio rodom iz Hreljina, a baka Ivka, djevojački Gecan, bila je rodom iz Praputnjaka, oboje iznad Bakra u Hrvatskom primorju. Zlatkov otac Vinko rođen je u Zagrebu. Njegov se otac Stjepan Koren u Zagreb doselio iz Mihovljana, a njegova je majka Antonija, djevojački Potočnik, rođena u Sloveniji, u župi Zagorje uz hrvatsku granicu. Njih su dvoje poslije vjenčanja u crkvi sv. Marka u Zagrebu kupili gradilište u Donjoj Kustošiji u kojoj su prije njihovog doseljenja postojale samo tri kuće.
Zlatkovi roditelji Marija i Vinko vjenčali su se u zagrebačkoj župi sv. Obitelji, a vjenčao ih je pokojni svećenik Marijan Mihelčić. Skrasili su se u Kustošiji u obiteljskoj kući Korenovih u kojoj otac Vinko živi i danas. Majka Marija  preminula je 18. veljače 2009. Odrastao je okružen toplinom roditeljskog doma u kvartu u kojemu su se svi poznavali. Dok su roditelji bili na poslu čuvali su ga baka i djed, što i nije bilo uvijek jednostavno. Prijateljstva koja su se rađala u danima osnovne i srednje škole u većem su dijelu aktualna i danas.

Iz vjerskoga života. Do odlaska u bogosloviju Zlatko je živio u Kustošiji i sudjelovao u životu župe sv. Nikole Tavelića kojoj je godinama snažnu intonaciju davao župnik Zvonimir Sekelj. Bio je aktivan u nizu raznovrsnih župnih aktivnosti, rado je ministrirao i posluživao predslavitelja mise kao kadioničar. Roditelji su mu bili praktični vjernici.

Obrazovanje i svećeništvo. Osnovnu školu Zlatko je pohađao u Donjoj Kustošiji, u današnjoj osnovnoj školi Otona Ivekovića. Nakon završene osnovne škole 1983. godine upisao se u Centar za upravu i pravosuđe (danas muzej „Mimara“), gdje je i maturirao 1987. te stekao zvanje upravnog referenta. Potom je upisao Pravni fakultet te pošao na odsluženje vojnog roka u Titograd i Ulcinj. Za vrijeme studija na Pravnom fakultetu položio je 7 ispita i dodatno radio kao konobar, na plantaži jabuka u Dugom Selu i u tiskari. Dugo vremena razmišljao je o izboru duhovnoga poziva. Nakon niza lomova, posrtaja, pa čak i bjegova, konačno je odlučio napisati molbu za Bogosloviju. Godine 1989. primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i započeo je studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
Za svećenika je zaređen 25. lipnja 1995. godine po rukama blagopokojnog kardinala Franje Kuharića. Najprije je službovao kao župni vikar u župama sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, sv. Petra u Zagrebu te Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji. Zatim je 2001. godine imenovan upraviteljima novoustanovljenih župa Uzvišenja sv. Križa u Kerestincu i bl. Alojzija Stepinca za naselja Bestovje-Novaki-Rakitje. Nekoliko mjeseci bio je i privremeni upravitelj župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju. Godine 2004. nastupio je u službu rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnika u Mariji Bistrici. Dekan je Stubičkoga dekanata i privremeni upravitelj župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Maču. U raznovrsnoj i sadržajnoj bistričkoj službi pomagali su mu i pomažu mu mnogi svećenici i đakoni te sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga, kao i članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Član je povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog. Autor je duhovnih misli petkom na Radio Sljemenu u emisiji „Hvaljen Isus i Marija“. Redovito izvještava o životu bistričkoga svetišta za više drugih radijskih postaja.

Osobno. Gaji posebnu pobožnost prema hrvatskim svecima i blaženicima. Voli likovnu umjetnost, slike i umjetnine, tradicijsku glazbu. Rekreativno povremeno pliva.