Godišnji nacionalni susret koordinatora molitvene inicijative ''40 dana za život"

Župni vikar Krešimir Čutura u svojoj je homiliji ohrabrio molitelje da radosno podnose sve ljudske poruge koje u svojim kampanjama doživljavaju, svjesni da nose znak Krista raspetoga i uskrsloga te da sve što je od Boga nikada neće propasti.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: 035portal.hr ponedjeljak, 16. travnja 2018. u 10:02
Godišnji nacionalni susret, sedmi u nizu, koordinatora molitvene inicijative ''40 dana za život" na području Republike Hrvatske, koji se ove godine od petka, 13. do nedjelje 15. travnja održavao u Slavonskom Brodu okupio je devedesetak koordinatora i molitelja iz svih mjesta Hrvatske u kojima se moli za spas nerođenih te nekoliko koordinatora iz Njemačke.
 
Susret je u petak 13. travnja započeo večernjom euharistijskim slavljem sa zazivom Duha Svetoga u župi Gospe Brze Pomoći koje je predvodio domaći župnik Ivan Lenić, brodski dekan. Ohrabrivši molitelje koje je nazvao promotorima života, dekan Lenić je iskazao svoju radost da se susret odvija u župi Gospe Brze Pomoći u kojoj se od samih početaka, kada su pobožnost Gospi donijele uršulinke, moli za zauzimanje za začeti život. Aktualizirajući misna čitanja župni vikar Krešimir Čutura u svojoj je homiliji ohrabrio molitelje da radosno podnose sve ljudske poruge koje u svojim kampanjama doživljavaju, svjesni da nose znak Krista raspetoga i uskrsloga te da sve što je od Boga nikada neće propasti.
 
Središnji događaj bilo je u subotu, 14. travnja euharistijsko slavlje, koje je u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći predvodio mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije.
 
Naglasivši kako je važno zrelo svjedočanstvo nas kršćana mons. Ćurić je ustvrdio kako to upravo čine molitelji inicijative ''40 dana za život", jer su svratili pozornost na otajstvo samoga početka ljudskoga života, koji je temelj dostojanstva i svetosti svake ljudske osobe. Podsjetio je na riječi svetoga pape Ivana Pavla II. koji je upozoravao da kao kršćani trebamo svaki puta ustati kada je na bilo koji način ugrožen život, obitelj.
 
- Poput Marije pozvani smo uvijek donositi i graditi civilizaciju ljubavi koja je duboko upisana u naša srca kao Kristov zakon ljubavi. Ova molitvena inicijativa je jedan od bitnih, lijepih i zahtjevnih vidova svjedočenja Kristova zakona ljubavi, rekao je, među ostalim, mons. Ćurić i poručio:
 
- Kroz svjedočanstvo inicijative '40 dana a život' mi želimo vidjeti koliko je snažna i revolucionarna snaga nježnosti i ljubavi. U njoj vidimo da poniznost i nježnost nisu vrednote slabih, nego su uvijek snažno Božje svjedočanstvo njegove ljubavi kojom spašava svijet, poziva ljude da nasljeduju Isusa Krista na putu svetosti da bi se ostvarilo ono za što je Isus i došao kad je sam rasvijetlio svoje poslanje na zemlji rekavši: 'Došao sam da život imaju u izobilju da ga imaju', od početka na čitavom zemaljskom životnom putu sve do u vječnost.
 
Susret je toga dana nastavljen u hotelu ''Art" prigodnim predavanjima koje su održali: o. Sebastijan Šujević na temu – ''Duhovni boj", Goran Fridrich – ''Zašto radimo to što radimo", Lidija Dugan – ''Poniznost i poslušnost kao temelji učinkovitog služenja te Zvonimir Kvesić – ''Kako argumentirati za Život". Posebno su bila dirljiva svjedočenja o plodovima kampanje koja su iznijeli koordinatori dok su predstavljali rad inicijative po svojim regijama u Hrvatskoj. Zanimljive i kreativne bile su radionice u kojima su sudionici imali prigodu bolje se upoznati i učiti jedni od drugih kako poboljšati svoje poslanje. U slobodnom druženju imali su i priliku upoznati i znamenitosti Slavonskog Broda. Uz nacionalnu voditeljicu kampanje a Hrvatsku Petru Milković na susretu je sudjelovao i Ante Čaljkušić, predsjednik udruge ''Hrvatska za Život". Oni su među ostalim posvjedočili da ih sve, posebno kada je najteže, podignu i ohrabre da ustraju plodovi inicijative, koji im daju krila.


Da biste komentirali, prijavite se.