Pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk posjetio Đakovo

Uzvratni posjet, nakon što je nadbiskup Hranić nedavno, na poziv vladike Jovana, posjetio Pakrac.
Autor: djos.hr/Laudato/J.B. Photo: djos.hr četvrtak, 04. travnja 2019. u 08:52

Vladika Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop, u pratnji novogradiškog paroha Ognjena Tenđerića posjetio je u utorak 3. ožujka 2019. godine nadbiskupsko sjedište u Đakovu i nadbiskupa đakovačko-osječkog Đuru Hranića.

Bio je to uzvratni posjet, nakon što je nadbiskup Hranić nedavno, na poziv vladike Jovana, posjetio Pakrac. Nadbiskup je ondje, među ostalim, razgledao saborni hram i zanimao se za detalje vezane uz povijest i njegovu sadašnju temeljitu obnovu. Potom je posjetio vladičanski dvor, koji je teško stradao u nedavnom ratu te je jednim dijelom još uvijek u obnovi. Episkop Jovan ga je na poseban način upoznao s rukopisima i rijetkim knjigama, odnosno s pisanom kulturnom baštinom koja se čuva u Biblioteci Pakračko-slavonske eparhije.

Po dolasku u Đakovo, nadbiskup Jovan je u pratnji nadbiskupa Hranića razgledao katedralu sv. Petra, potom Katolički bogoslovni fakultet, Nadbiskupijski arhiv i Središnju nadbiskupijsku i fakultetsku knjižnicu, gdje im se pridružio i nadbiskup metropolit u miru Marin Srakić. Ondje je Vladika s velikim zanimanjem razgledao arhivsku građu i rukopisne knjige te Spomen-knjižnicu biskupa Strossmayera s njegovim knjigama i izvornim namještajem, u kojemu su knjige nekoć stajale u njegovu stanu u Nadbiskupskom domu u Đakovu. Posjetio je i Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera.

Nakon zajedničkog objeda s profesorima i svećenicima koji djeluju u središnjim nadbiskupijskim ustanovama, susret je nastavljen u Nadbiskupskom domu u Đakovu, u razgovoru o raznim aktualnim temama iz crkvenog i društvenog života te o ekumenskim odnosima između dviju Crkava.

U jednom dijelu razgovoru se, o mogućoj suradnji između Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Biblioteke Pakračko-slavonske eparhije, pridružio i dekan prof. dr. Vladimir Dugalić. Vladika Jovan pozvao je profesore i studente đakovačkog KBF-a da dođu posjetiti, a potom i istraživati bogatu a neistraženu pisanu građu u biblioteci u Pakracu. S obzirom da studenti 1. godine KBF-a u sklopu kolegija Biblijska arheologija odlaze u Cernik, gdje se u Franjevačkom samostanu nalazi stalna 'Biblijsko-arheološka muzejska izložba' Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, dogovoreno je da će tom prigodom posjetiti i Pakrac te Eparhijsku biblioteku.

Nadbiskup Hranić od vladike Jovana primio je dar – križ od sedefa, koji je vladika dobio na dar od jeruzalemskog patrijarha Teofila III., autentičan rad iz Svete zemlje. Nadbiskupi su vladiki poklonili Sabrana djela nadbiskupa u miru Marina te četiri sveska pisane baštine biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

 

Da biste komentirali, prijavite se.