Proslava sv. Lovre u Slavonskom Brodu

Tradicionalnu Misu na blagdan sv. Lovre na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, povećenom sv. Lovri, kao i kapela u njegovu središtu, predslavio je u petak, 10. kolovoza fra Domagoj Šimunović, dugi niz godina na službi u brodskom Franjevačkom samostanu.
Autor: B.Lukačević/Laudato/K.P. Photo: B. Lukačević petak, 10. kolovoza 2018. u 15:42

Uz domaćega župnika i dekana Ivana Lenića suslavila su još petorica brodskih svećenika. U svojoj homiliji fra Domagoj je ukazao na važnost zajedništva s Gospodinom, te jednih s drugima, a također i s pokojnima.

- Svoju vjeru i  zajedništvo s Gospodinom najbolje svjedočimo sudjelujući na euharistiji, koja nas sjedinjuje s Gospodinom. Zajedništvo jedni s drugima pak svjedočimo ako podržavamo jedni druge, ako znademo opraštati jedni drugima, ako pomažemo jedni drugima. Zajedništvo pak razaramo svojim ogovaranjem, klevetanjem - rekao je među ostalim fra Domagoj.

Potaknuo je vjernike da od svetaca učimo kako konkretno svjedočiti svoju vjeru, da više čitamo Riječ Božju koja oplemenjuje dušu i pomaže da rastemo u krjepostima, te da molimo jer molitva čisti našu dušu. Posvjestio je također da je i milostinja, koju su vjernici toga dana darivali za karitativne potrebe, također jedan od načina služenja Gospodinu. Nakon Mise nazočnih nekoliko stotina vjernika su sa svećenicima u procesiji pošli do prošle godine obnovljene grobljanske kapele.

Posvjestivši kako su sveci kao prijatelji i subaštinici Kristovi te kao naša braća, naši izvanredni dobročinitelji, koji stoje uz nas, ljube nas, brižno za nas posjeduju i na čudesan su način u zajedništvu s nama, župnik Lenić je nakon obredne molitve blagoslovio novu svečevu sliku, djelo akademske slikarica i restaratorice iz Varaždina Snježane Inkret. Tako će slika od sada u svečevoj kapeli biti izložena na javno štovanje. Nakon molitve za sve pokojne na brodskom groblje, a napose pokojne svećenike, nazočni svećenici su vjernicima bili na raspolaganju za pojedinačni blagoslov grobova njihovih najbližih. Za isto je bila mogućnost i u popodnevnim satima. 

Da biste komentirali, prijavite se.