Predstavljena knjiga "Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog"

Predstavljanje knjige 'Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog' dr. sc. Milana Pelca održano je u srijedu 5. prosinca u Dvorani 'Juran i Sofija' sisačkog Velikog Kaptola, a povodom devete obljetnice uspostave Biskupije.
Autor: S.V./Laudato/M.B. Photo: Sisačka biskupija četvrtak, 06. prosinca 2018. u 13:31

Ovu monografiju zajednički su izdali Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz dva misala i jednog antifonara koji spadaju među najvrjednije, najljepše i najraskošnije knjige koju posjeduje hrvatska kultura i s kojima se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti. Sami misali napisani su krajem 15. stoljeća na inicijativu i uz financijsku potporu biskupa Juraja, ali nisu završeni za vrijeme njegova života, te su svoj doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač, te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić.

Knjigu su predstavili recenzentice dr. sc. Sanja Cvetnić i dr. sc. s. Marija Pehar te autor, a na početku goste, sisačkog biskupa Vladu Košića i sve okupljene pozdravila je voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić.

Recenzentica dr. sc. s. Marija Pehar rekla je kako je ova knjiga monumentalno i kapitalno djelo.

- Monumentalnost i značenje bivaju višestruko potvrđeni tek kada se od sjajne vanjštine okrenete sadržaju. Predmet autorova istraživanja su minijature iz dva izuzetno značajna zagrebačka misala i jednog antifonara s kraja 15. stoljeća, izrađenih po narudžbi tadašnjeg zagrebačkog biskupa Jurja od Topuskog. Misali o kojima je riječ visoko su rangirani, ako ne i najsvečaniji iluminirani kodeksi i od velike su važnosti ne samo za Zagrebačku nadbiskupiju nego i za hrvatsku nacionalnu i sveukupnu europsku kulturu i povijest te dakako i za Sisačku biskupiju. Njihove minijature ubrajaju se među najveća likovna ostvarenja svoje vrste u hrvatskoj umjetnosti, a po svojem sadržajnom značenju i ljepoti zauzimaju visoko rangirana mjesta i u europskoj umjetnosti svog vremena - ustvrdila je s. Pehar.

Dr. sc. Sanja Cvetnić čestitala je izdavačima i autoru usporedivši ovo djelo s katedralama.

- I katedrala je zgrada koja nije samo to. Ona služi kao okvir za liturgiju. Misal služi kao tekst za liturgiju, a slike u misalu, kao i ukrasi u katedrali, su tu da se pomoću njih ljudska duša lakše uzdigne. Kao i katedrale i ovaj misal sa svojim ilustracijama, kroz tri stoljeća donosi slojeve ljudske kulture…. Danas gledamo taj misal kao rijetkost, a tako su i katedrale koje čuvaju memoriju i Starog i Novog zavjeta i svih onih naraštaja koji su nam prenijeli vjeru do današnjeg trenutka - rekla je Cvetnić i zaključila kako je nemoguće odrediti koliko je ovo djelo važno.

Pojasnivši kako je došlo do realizacije ove knjige dr. sc. Pelc je rekao kako se ideja rodila prije dvije i pol godine nakon predavanja o minijaturama u Sisačkoj biskupiji.

- Rad na toj knjizi je trajao sveukupno pet godina pri čemu su u okvirima tog mog istraživanja bili mnogi lijepi trenuci, a najljepši su oni koji su povezani s istraživanjem samih originala… Velik je privilegij bio za mene imati u rukama te knjige, istraživati originale i osjećati energiju. Te knjige imaju osebujnu energiju, vremena, mjesta, vjere i umjetnosti. Ja se nadam da je barem nešto od te energije prešlo i u ovu monografiju. Ova će monografija omogućiti mnogima da dobiju barem nekakav uvid u to blago koje s krije u koricama tih knjiga - poručio je Pelc te otkrio kako će uskoro svjetlo dana ugledati izdanje na engleskom jeziku.

Na kraju je okupljene pozdravio i biskup te otvorio izložbu 'Čudesni svijet Jurja iz Topuskog' koja donosi 17 izabranih povećanja minijatura iz misala.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.