Proslava sv. Roka u Zagrebu

Ovogodišnja proslava blagdana sv. Roka u istoimenoj kapeli na zagrebačkom Rokovom perivoju iznad Britanskoga trga u četvrtak, 16. kolovoza bit će u znaku blagoslova novoga kipa sv. Roka.
Autor: I. Tašev/Laudato/K.P. Photo: I. Tašev četvrtak, 16. kolovoza 2018. u 14:36

Nakon svečane večernje Mise u 18 sati koju predvodi celjski biskup mons. dr. Stanislav Lipovšek uslijedit će zavjetna procesija oko kapele s upaljenim svijećama te novim kipom. Tijekom dana Mise će se u obnovljenoj kapeli, vrijednom primjeru sačuvane sakralne arhitekture 17. stoljeća u gradu Zagrebu, još slaviti u 8, 9.30 i 11 sati, a tijekom prijepodneva i navečer hodočasnici će imati priliku za ispovijed.

Proslave Rokove nema bez zavjetne procesije
Sveti Rok, čiji se blagdan slavi 16. kolovoza, popularan je svetac u Hrvatskoj, zaštitnik je više od trideset mjesta diljem Lijepe Naše. A štovanje tog francuskog svetca kao zaštitnika protiv kuge i zaraznih bolesti počelo se širiti početkom 15. stoljeća od Italije preko Španjolske, sve do naših krajeva, pa je tako stiglo i do Zagreba. Čak su tri crkve sv. Roka u hrvatskoj metropoli podignute u posljednjih 400 godina, a dvije se još često posjećuju: jedna je na obroncima zagrebačke gore Medvednice u Šestinama, a druga na mjestu gdje se »ljubi« Gornji i Donji grad - iznad Britanskog trga.

Posebnost je te kapele na Rokovom perivoju u samom središtu grada što čuva mnogo tajni. U srijedu 16. kolovoza vrata te crkve bit će otvorena cijeli dan i pokazati blago koje skriva, a u večernjim će se satima moći doživjeti i posebnost: iza mise u 18 sati slijedi dojmljiva zavjetna procesija sa svijećama po Rokovom perivoju koja se održava već više od tri stoljeća u znak zahvale što su građani Zagreba bili spašeni od bolesti kuge.

U srcu Rokovog perivoja
Preživjevši mnoge prirodne i društvene nepogode, kapela sv. Roka i danas čvrsto stoji u srcu Rokovog perivoja, ponad vreve središnje zagrebačke ulice. Gradnja kapele započela je prije 370 godina, kada su se stanovnici Gradeca zavjetovali da će u čast sv. Roku izgraditi zavjetnu kapelu. Uz molitvu i zavjet, gradsko zastupstvo dalo je zatvoriti i sva četvera gradska vrata te je izolacija zbog kuge potrajala puna četiri mjeseca. U podizanju kapele sv. Roka sudjelovali su okolni stanovnici: muškarci i žene, stari i mladi, plemići i obrtnici … Jedni su dovozili materijal, drugi tesali kamenje i drvo, treći od vapna i pijeska miješali mort, četvrti zidali. Sve je bilo dovršeno 1655. godine. 

Da biste komentirali, prijavite se.