Slavlje svetkovine sv. Dominika u samostanu Kraljice svete krunice

U samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu svečano je 8. kolovoza proslavljena svetkovina svetog oca Dominika.
Autor: dominikanci.hr/Laudato/K.P. Photo: dominikanci.hr četvrtak, 09. kolovoza 2018. u 13:09

U skladu s višestoljetnom tradicijom Misno slavlje predslavili su franjevci, objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanci.hr.

Na početku Misnog slavlja prior dominikanskog samostana fr. Zvonko Knežević pozdravio je posebice franjevce Zdravka Lazića, gvardijana, Krunoslava Kocijana, učitelja studenata i predvoditelja misnoga slavlja te dvojicu bogoslova.

U propovijedi fra Krunoslav naglasio je da je sveti Dominik crpio snagu naročito na izvorima euharistije. Potom je predstavio, analizirao i komentirao izabrana biblijska čitanja, istaknuvši kako su evanđelisti bili uvijek glasnici mira, radosti i sreće.

Svoj život možemo uvijek iznova vrednovati kroz naputke koje nam u svojim poslanicama donosi sveti Pavao. Poznato je da sveti Dominik osobito volio meditirati o poslanicama svetog Pavla kao i o Matejevu evanđelju. U izabranom biblijskom odlomku navodi se kako je Isus Krist svoje učenike sudbinski povezao sa svijetom govoreći: 'Vi ste sol zemlje i svjetlo svijeta'. Sol ima svojstvo da čuva od pokvarenosti, ona služi kao vrhunski začin za jelo, a svjetlo je po naravi darežljivo i osvjetljava osobito u tminama života. Upravo tako je živio sveti Dominik de Guzman.

On je taj poziv ostvario tako što je rijetko govorio, osim s Bogom, tj. moleći ili pak drugima o Bogu, na što je poticao svoju braću i sestre, rekao je fra Krunoslav. U zaključku je istaknuo potrebu da slijedimo svetog Dominika, da otvorimo srce za drugoga, da se poput njega čitavog života posvetimo u službi za drugoga.

 

Da biste komentirali, prijavite se.