'Bog je već proslavio svetost Alojzija Stepinca i tko ide protiv njegova lika, ide protiv Boga'

Govoreći o liku i djelu blaženog Alojzija Stepinca kojeg neki i danas smatraju prijetnjom, kardinal Bozanić kazao je da njegov lik smeta jer okuplja Hrvatsku, jer se uz njegov grob sastaje narod i sva povijest i jer je nezaobilazni dio hrvatskog identiteta.
Autor: zg-nadbiskupija.hr/Laudato/I.D. Photo: zg-nadbiskupija.hr subota, 25. lipnja 2016. u 15:38U ovih dvadeset i pet godina života neovisne i slobodne Hrvatske, kojih se danas spominjemo, sažete su rijeke najsnažnijih osjećaja ushita, pobjeda, sebedarja, vjernosti i zajedništva, života i umiranja za druge, istinske pobožnosti i nastojanja oko dobra, rekao je kardinal Josip Bozanić predvodeći u prigodi proslave Dana državnosti euharistijsko slavlje za Domovinu u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu.

Istaknuo je potom kako istovremeno u Hrvatskoj susrećemo i gorke trenutke sebičnosti i razdora, izdaja i podjela, nepoštovanja drugog čovjeka i vlastite Domovine, previše površnosti i kratkovidnosti, grubosti i neosjetljivosti, ucjena, zanemarivanja i izazivanja Boga nevjernošću.

Prisutne je pozdravio domaći župnik mons. Franjo Prstec, pozvavši ih da danas mole hrvatsko nebo puno hrvatskih velikana, mučenika i branitelja koji su svoje živote položili za slobodu, vjeru i jezik, da nas prati svojim molitvama kod Boga.

U svojoj je homiliji Kardinal podsjetio na okolnosti koje su vladale prije točno 25 godina te istaknuo kako taj događaj nije prošao u euforiji jer zlokobni tutanj rata sve je snažnije odjekivao pa su hrvatski biskupi tada snažno osudili ratne pohode vojske.

Istaknuo je kako osporavanje ustavnih odluka Hrvatskog sabora i Skupštine Republike Slovenije protivno moralu, poštivanju ljudskih prava, i prava naroda na samoodređenje.

Naglasio je kako povijesni događaji devedesetih godina prošloga stoljeća označuju početak suvremene povijesti za hrvatski narod.

- Oni rasvjetljuju temeljna pitanja našeg nacionalnog i državnog identiteta, ali i s tim događajima započinju i suvremeni demokratski procesi hrvatskoga društva, koje vapi za novim zajedništvom i dijalogom – kazao je.

Dodao je da jedina zadaća politike treba biti samo uspostaviti državne znanstvene nadstranačke institucije za istraživanje i proučavanje tog razdoblja i potporom osigurati njihov rad.

Govoreći o liku i djelu blaženog Alojzija Stepinca kojeg neki i danas smatraju prijetnjom, kazao je da njegov lik smeta jer okuplja Hrvatsku, jer se uz njegov grob sastaje narod i sva povijest i jer je nezaobilazni dio hrvatskog identiteta.

- Znali su njegovi progonitelji: makne li se Stepinca, nema ni Hrvatske kakvu poznajemo. Nagrdi li se Stepinčev lik, nagrdila se i Hrvatska. Baci li se ljaga na Stepinca, stigmu će nositi čitava nacija. No, odavde kao Crkva poručujemo: Bog je već proslavio svetost Alojzija Stepinca i tko god ide protiv njegova lika, ide protiv Boga. A to je bitka koju nitko ne može dobiti - napomenuo je Kardinal.

Na kraju svoje homilije, pozvao je na nastavak izgradnje Domovine, ni po čijoj mjeri osobnoga interesa, nego samo po mjeri zajedničkoga dobra svih ljudi koji u njoj žive.

- Domovina će nam biti onakva kakvi smo mi – zaključio je kardinal Bozanić.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, križevački vladika mons. Nikola Kekić, generalni tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, domaći župnik mons. Franjo Prstec, te nekoliko svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistijskom slavlju prisustvovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatske vlade Tihomir Orešković, predstavnici izvršne i sudbene vlasti, kao i pripadnici hrvatske vojske i policije, hrvatski branitelji i predstavnici znanstvenih, obrazovnih i kulturalnih institucija.

 

Da biste komentirali, prijavite se.