72. obljetnica stradanja stanovnika Zrina

Partizanski zločin u Zrinu označava pokolj kojeg su počinili Titovi partizani u zoru 9. rujna 1943. godine u rodnom mjestu slavnog Nikole Šubića Zrinskog. U Zrinu tada nije bilo vojnih snaga regularne vojske. Danas tamo više ne žive Hrvati.
Autor: hr.wikipedia.org/Laudato/M.R. Photo: Laudato subota, 12. rujna 2015. u 16:19

Zrin je prije početka drugog svjetskog rata imao oko 850 stanovnika Hrvata u 143 obitelji.

Po rječima fra Ivice Petanjka, koji je rodom iz ovog sela, tijekom rata Zrin su više puta opsjedali partizani iz okolnih mjesta koja su naseljena Vlasima. Partizani su napali 9. rujna 1943. godine i spalili Zrin do temelja. Tijekom i nakon Drugog svjetskog rata poginulo je i ubijeno 213 stanovnika Zrina.

Tog 9. i 10. rujna 1943., partizani su opljačkali Zrin, razrušili kuće, spalili župnu crkvu Našašća sv. Križa, a trećinu žitelja pobili.

Nakon rata sva pokretna i nepokretna imovina mještana je konfiscirana, a svim stanovnicima, tj. udovicama i djeci, zabranjen je povratak u mjesto. Žene i djeca su teretnim vagonima odvezeni u Slavoniju i smješteni većinom u četiri sela pokraj Đakova: Slatinik, Drenje, Gašinci i Lapovci. Hrvatima je zabranjen povratak u mjesto.

Do danas se nijedan Zrinjanin nije vratio na svoje obiteljski posjed.

Jugokomunistička historiografija s svojom tumačenjem zaobilazila i prešućivala zbivanja o tim zločinu nad hrvatskim civilnim stanovništvom u NDH.

Protiv zločinaca do danas nije počeo sudski postupak.

Zagrebačka nadbiskupija nikada nije ukinula župu Zrin, makar je to jedina župa u Hrvatskoj bez ijednog živućeg katolika.

Obnova hrvatske baštine u Zrinu ide iznimno sporo. Mise za pobijene u ovom zločinu još 2010. održavale su se na temeljima spaljene i porušene crkve Uzvišenja sv. Križa. Te iste 2010. stanje je bilo takvo da se hrvatski barjak još nije vijorio na utvrdi Zrinu.

Hrvatske vlasti još nisu ozbiljno pristupile povratu komunistički otete imovine raseljenim Zrinjanima i njihovim potomcima.

Za sve Zrinjane stradale u Drugom svjetskom ratu slavi se misa zadušnica na mjestu srušene crkve Našašća sv. Križa u Zrinu. Prije mise održava se Mimohod hrvatske časti od podnožja Zrinske tvrđave do mjesta srušene crkve Našašća sv. Križa, a poslije mise komemoracija žrtvama Zrina.

 

Da biste komentirali, prijavite se.