Andrija Hebrang o komunističkim zločinima i medijskoj sceni u Hrvatskoj

Prošlo je pune 22 godine od kad se saznalo za lokalitete masovnih grobnica od pokretanja istraživanja.
Autor: Laudato/D.T. Photo: Laudato nedjelja, 19. ožujka 2017. u 13:51

Ratni ministar zdravstva i bivši saborski zastupnik Andrija Hebrang prokomentirao je aktualni pronalazak posmrtnih ostataka na Gračanima.

- To je zapravo tragikomična slika hrvatske realnosti. Tamo se počelo kopati jer se žičara i tramvajska postaja preuređuju pa su slučajno pronađene kosti. Takvih lokaliteta ima 960 po cijeloj Hrvatskoj. Zar ćemo za otkrivanje istine morati na 960 lokaliteta graditi žičare? Očito to nije riješenje. Ovaj lokalitet je zapravo nepoznat, vjerujemo da ovdje nema ljudskih posmrtnih ostataka, iz razloga jer tu tematiku proučavam već dugi niz godina – ustvrdio je Hebrang.

Istaknuo je da je važnu ulogu imao higijeničar Haramija.

- Za Gračane imamo posebno dobre podatke jer je tadašnjih higijeničar gospodin Haramija bio mobiliziran za pokapanje žrtava koje su poslije Drugog svjetskog rata pobile partizanske jedinice i dragovoljno naoružane jedinice okolice Zagreba. Harabija je bio vrlo hrabar za to vrijeme i bilježio je 17 lokaliteta gdje su pokapani ti ljudi u Gračanima. Na širem području sjevera Zagreba ima ih preko stotinu. On je taj popis čuvao sve od 1990., tada ih je javno obznanio u intervjuu u Večernjem listu – prisjeća se Hebrang.

Ustvrdio je da je žalosna činjenica da je od dana njegove izjave, do prve lopate službeno zakopane na Gračanima, prošlo je 22 godine.

- Prvu lopatu smo zakopali od strane Ureda za istraživanje komunističkih zločina 2012. Dok razgovaram s kolegama u inozemstvu, oni ne mogu vjerovati da je otada prošlo 22 godine.

Naglasio je da se u vrijeme ranih '90-ih time nije mogao baviti.

- Bio je rat i srpska agresija, a i sam sam bio ratni ministar i imao prioritete. Nakon rata odmah je započeto sa osnivanjem Ureda, a najsigurniji podatci upravo su bili o Gračanima – kazao je.

Također je spomenuo kako danas neki govore da su tamo pobijeni izdajnici. Ispričao je da je prvi lokalitet kojeg su otkopali, lokalitet u kojim je nađeno 30 kostura, maloljetnih osoba, s briljantno bijelim sačuvanim zubima, što je bio grozan prizor.

- Duboko mi se urezalo u sjećanje, kostur jednog maloljetnika koji je u stisnutoj šaci imao mali zlatni križić, kao očajnički potez nade, ako ne fizički, da će mu duša bit spašena – posvjedočio je Hebrang.

Nakon tri iskopavanja, odlukom Vlade Republike Hrvatske, sve su radnje bile obustavljene dok se nije počela graditi žičara. Isto tako, Hebrang je istaknuo da je kroz povijest često dolazilo do zlouporabe.

- Zadnji put je to bilo kada je bivši ministar branitelja Predrag Matić podigao spomenik za 143 žrtve u Gračanima, a u isto vrijeme mi imamo popis od 780 žrtava. To je parcijalno napravljeno, samo da se pokaže nekakva forma, a zapravo se još jednom ubila prava istina – zaključio je Hebrang.

Podrška djelovanju Laudato televizije

Na upit o medijskoj sceni u Hrvatskoj, Hebrang je istaknuo da je Laudato televizija svijetlo u tunelu današnjih medija i tami koju oni šire.

- Lijevo liberalni mediji, koji su potpuno preplavili hrvatsko medijsko tržište, ubijaju istinu o našoj sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Oni također nastoje uništiti u narodu ono što je najvrjednije, a to su obitelj, vjera i nacionalni identitet. U Laudato televiziji sam napokon prepoznao medij u kojem ćemo napokon moći čuti o našoj obitelji, vjeri, nacionalnom identitetu i nacionalnoj sigurnosti - rekao je Hebrang.

Na samom kraju razgovora Hebrang je rekao kako bi svaki naš građanin trebao te stvari znati, a o tome bi se trebalo poučavati i u školama.

- Ono što bih želio i preporučio jest da Laudato televizija uđe u sve škole i kolektive, da dobije nacionalnu koncesiju i uđe u domove svih Hrvatica i Hrvata te građana Republike Hrvatske – poručio je Hebrang.

 

Da biste komentirali, prijavite se.