Apostolski nuncij mons. Alessandro D’Errico o kanonizaciji kardinala Stepinca

Papa nas neće iznevjeriti, niti će odustati od postupka proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca.
Autor: Ivan Penava/Laudato/M.P. Photo: zupa-svkvirina.hr nedjelja, 26. srpnja 2015. u 20:33

Za vrijeme druženja sa svećenicima nakon svete mise proslave svetog Jakova u Šibeniku 25. srpnja, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico je progovorio i o skoroj kanonizaciji bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Rekao je kako je službeni proces u Vatikanu završio s pozitivnim zaključkom što znači da je bl. Alojzije za nas katolike sigurno svetac i samo se čeka trenutak proglašenja svetim. Međutim Sveti Otac Franjo je odlučio napraviti jedan poseban, neočekivan ekumenski korak, bez presedana u povijesti, te je ponudio Srpskoj pravoslavnoj crkvi da u zajedničkoj komisiji s Hrvatskom biskupskom konferencijom upozna naše argumenta i zašto je on za nas svetac. Naime, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irenej iz Beograda je pisao Papi da njima nisu dovoljno jasni argumenti po kojima je bl. Alojzije Stepinac svet. Sveti Otac ne želi stvarati novi razdor između Hrvata i Srba, između katolika i pravoslavaca već želi da ovo bude prilika za zbližavanje dviju crkava.
 
Dakle, u razgovoru sa svećenicima šibenske biskupije nuncij je pozvao na vjernost Papi koji nas neće iznevjeriti, niti će odustati od postupka proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca te je potaknuo na strpljivost i pomoć u ovom pitanju. Smisao zajedničke komisije jest da stručnjaci (povjesničari) Srpske pravoslavne crkve upoznaju argumente i razloge zašto je bl. Alojzije Stepinac svet i da to prihvate i prenesu svojem patrijarhu, episkopima, svećenicima i vjernicima kako bi i oni prihvatili svetoga Alojzija Stepinca kao primjer vjere u Isusa Krista.
 
Ova će komisija imati točno određen vremenski rok do kojeg mora donijeti svoje zaključke.
 

Da biste komentirali, prijavite se.