Apostolski nuncij u Hrvatskoj otkrio je Papine pozitivne stavove o kardinalu Stepincu

Papa nema ništa protiv svetosti kardinala Stepinca i ništa protiv hrvatskog naroda, poručio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico na otvaranju 56. Teološko-pastoralnog tjedna.
Autor: Laudato/M.P. Photo: zg-nadbiskupija.hr utorak, 26. siječnja 2016. u 15:44

Nakon pozdrava okupljenima, nuncij D'Errico je preskočio je svoj pripremljeni govor jer je, kako kaže, htio izreći jednu živu zahvalnost kardinalu Bozaniću za mudre riječi kojim se raspravlja po pitanju kardinala Stepinca. Također je htio posvjedočiti o svojem susretu s papom Franjom 17. prosinca prošle godine, prilikom kojeg je sa Svetim Ocem mnogo razgovarao o kardinalu Stepincu i trenutnoj situaciji u kojoj se zaustavio proces kanonizacije.

Nuncij je napomenuo kako je papa Franjo vrlo informiran o blaženom kardinalu, ali i o iznenađenju koje se dogodilo u javnom mnijenju u Hrvatskoj. Sažeo je razgovor u tri točke.

- Prva je točka njegova namjera. Papa mi je rekao: 'Nuncije nemam ništa protiv svetosti kardinala Stepinca i ništa protiv hrvatskog naroda' – prenio je Papine riječi nuncij D'Errico.

Objasnio je kako se Papa samo našao u situaciji gdje bi moglo doći do ponovnih napetosti između dvije Crkve i dva naroda.

- Papa je rekao: Moja je namjera Crkva koja se ne zatvara i koja je otvorena za sve ono što se događa oko nje. Govorim o Crkvi koja izlazi na periferije, one materijalne i duhovne. Govorim o Crkvi koja se stavlja u dijalog, pastoralnu suradnju i djelovanje s različitim čimbenicima Crkve. A na tim periferijama jedno posebno mjesto imaju naša podijeljena braća – prenio je apostolski nuncij u Hrvatskoj.

Dodao je kako u tom smislu taj postupak treba biti protumačen kao jedna ekumenska gesta.

Druga točka ističe kako se u toj Papinoj odluci ne radi o ponovnom raspravljanju o svetosti kardinala Stepinca.

- Ovo je jedan posao koji je kongregacija za proglašenje svetima već učinila. Radna skupina stručnjaka bi iznad svega trebala imati informativnu ulogu o svemu onome što je već učinjeno, kako bi se još bolje razjasnile teškoće i da se može još bolje iščitavati svjetla uloga blaženoga Alojzija Stepinca – kazao je nuncij D'Errico.

Treća točka su organizacijske dimenzije.

- Papa je rekao kako sada čekamo delegaciju Srpske Pravoslavne Crkve koja bi trebala doći sredinom siječnja. Ovoga trenutka mislimo da bi sa svake strane trebalo biti 3 do 5 članova. I na prvom zasjedanju u Rimu pod zasjedanjem Svete Stolice uspostavit će se dnevni red te radne grupe – pojasnio je nuncij Alessandro D'Errico.

Papa smatra kako će to moći puno doprinijeti pomirenju između dva naroda.

- Mi osjećamo još veću potrebu za ekumenskim odnosima. Ali to je također važno za stabilnost ovih krajeva – prenio je Papine riječi Nuncij.

Znanstveno-pastoralni skup s temom ''Teologija i pastoral Božjeg milosrđa'' organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Odvija se u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati, a trajat će do 28. siječnja.

 

Da biste komentirali, prijavite se.