Dan žrtava velikosrpsko-fašističke pobune u mjestu Srb

Sjećamo se žrtava velikosrpsko-fašističke pobune u mjestu Srb nedaleko od Gračaca 27. srpnja 1941. godine s kojom su počela protjerivanja, ubijanja, paljenja i uništavanja svega hrvatskog i katoličkog u jugoistočnoj Lici i zapadnoj Bosni.
Autor: Laudato/M.P. Photo: lika-online.com ponedjeljak, 27. srpnja 2015. u 10:09

Od 27. srpnja 1941. godine, u prvim danima ustanka u Srbu i Donjem Lapcu, dio je ogorčenih ustanika počinio osvetu nad Hrvatima zbog ustaškog terora koji se od proljeća te godine događao na području Like nakon što je uspostavljena tzv. Nezavisna Država Hrvatska.

U ljetu 1941. godine Hrvati su prognani i posve istrijebljeni iz ličkog Pounja - Boričevca, Kulen Vakufa i ostalih mjesta u okolici: Brotnja, Poljica, Mišljenovca, Donjeg i Gornjeg Lapca. Boričevljani se nakon Drugog svjetskog rata nisu smjeli vratiti u svoje selo pa su se naselili drugdje po Hrvatskoj, ponajviše u okolici Bjelovara. Na mjestu njihova sela ostala je samo ruševina crkve i župnog stana, kod kojih su se prvi put okupili tek nakon „Oluje“.

Do danas povrat imovine, svoju zemlju, nije dobio nitko od živućih vlasnika ili njihovih potomaka.

Do 1990. u dotadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj 27. srpnja obilježavao se kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske, a u samostalnoj Hrvatskoj, kao Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja, jer je na taj dan 1941., više od mjesec dana prije ustanka u Srbu, osnovan prvi Sisački partizanski odred u šumi Brezovica.
 
U produkciji Laudata 2014. snimljen je film „Nikad se nisu vratili“ koji razotkriva povijest krivotvorenu od strane komunističke vlasti te ispravlja desetljećima dugu nepravdu zbog slavljenja 27. srpnja 1941. godine kao početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Film tematizira okrutno stradanje obitelji Ivezić iz Brotnje čijih je 37 članova, najviše žena, djece i staraca, živo bačeno u jamu, te spaljeno selo Boričevac čiji se mještani nikad nisu vratili svojim kućama.

Uspostavom demokratske Hrvatske ništa se nije promijenilo. Umjesto da se obnove uništene kuće i potomci vrate na ostavštinu pradjedova, obnovio se spomenik u Srbu koji i dalje podsjeća na strašne zločine. Spomenik  pod kojim se u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj i danas šire komunističke laži o tobožnjem antifašističkom ustanku iza kojeg se i dalje provlači nedosanjani  san o  „Velikoj Srbiji“.

Dan ustanka naroda Like obilježen je u Srbu i ove godine 26. srpnja u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske.


Film „Nikad se nisu vratili“ možete nabaviti u galerijama Laudata te u web shopu.
 

Da biste komentirali, prijavite se.