Glavni šibenski trg od danas i službeno više nije ‘Poljana maršala Tita’, već samo 'Poljana'

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća prošao je prijedlog HRAST-a o preimenovanju trga ‘Poljana maršala Tita’.
Autor: Laudato/M.R. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL petak, 27. svibnja 2016. u 19:30

Glavni šibenski trg od danas i službeno više ne nosi Titovo ime, već samo – Poljana. Sjednicu su napustili vijećnici iz redova SDP-a, a uoči same rasprave Joško Šupe tražio je da se ta točka skine s dnevnog reda, što nije prihvaćeno.

Rasprava na ovu temu bila je poprilično burna. Petar Baranović iz redova reformista, poručio je kako pokojne povijesne ličnosti treba ostaviti u miru Božjem te od ove priče ne bi trebalo raditi cirkus.

- Apeliram da budemo grad tolerantnosti i širokih vidika – istaknuo je Baranović.

Poljičak je odgovorio kako je posrijedi legitimna demokratska procedura, a ne cirkus, a potom je ispred Kluba vijećnika HDZ-a održao kratki osvrt na povijesnu ulogu Josipa Broza Tita, posebice njegovu ulogu u likvidacijama tijekom 1945. godine te izričit staljinizam i diktaturu do 1953. godine.

SDP je za vrijeme Poljičkova izlaganja napustio sjednicu, a Ante Županović dobacio je kako je riječ o ‘predavanju’. Šupe je prigovorio kako se ovdje radi o suđenju Titu, a ne o raspravi o promjeni naziva glavnog šibenskog trga.

Na raspravi je sudjelovao dopredsjednik HRAST-a Hrvoje Zekanović, a njegovu inicijativu na kraju su, od prisutnih vijećnika, odbili jedino Petar Baranović i HNS-ov Draško Lambaša, dok je nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače ostao suzdržan.

 

Da biste komentirali, prijavite se.