Jerihonsko bdjenje u kapeli Corpus Domini

Održava se u početku Došašća za zimskih kvatri od 11. do 15. prosinca.
Autor: Don Pavao Crnjac/Laudato Photo: corpusdomini.hr četvrtak, 06. prosinca 2018. u 14:12

Tema bdjenja je molitva za rušenje bedema mržnje i uspostavljanje mira u Ukrajini, Siriji i drugim zaraćenim zemljama. Molitva za uklanjanje bedema nesloge u našem narodu, za zaustavljanje iseljavanja obitelji i za poštivanje ljudskog života, za ostvarenje zaključaka Druge sinode zagrebačke nadbiskupije.

Kako se ostvaruje ovaj plan?

Prema napisanom rasporedu moli se pojedinačno ili u manjim ili većim skupinama :
- Moli se i klanja pred Presvetim otajstvom.
- Čita se Sveto pismo i razmatra iz njega.
- Moli se cijeli Gospin ružarij, uz razmatranje.
- Molitva u šutnji. Spontana molitva.
- Molitva časoslova.
- Pjesme euharistijskom Spasitelju i Srcu Isusovu.

Od 11. do 15. prosinca 2018, u vrijeme zimskih kvatri, Jerihonsko bdjenje. vrlo intenzivno, dan i noć od utorka do subote molimo s i klanjamo pred Presvetomi otajstvom. Zimske kvatre, dani su posta i molitve, posvećene su zahvali za plodove rada i duha i molitvi za Caritas, za dobrotvorno i radodarno srce.

Zašto Jerihonsko bdjenje na početku Došašća?

Mi katolici u ovom vremenu imamo mnoge poteškoće, imamo mnoge bedem koji nas dijele. Ti bedemi su moćni, naizgled nerazrušivi. Bog ne želi da njegova djeca žive u strahovima, u bijedi, u očaju, u ovisnostima i podjelama. On za nas želi blagoslov. Trpljenja su također milost i blagoslov: Bdjenje nam daje dodatnu snagu da prihvatimo križ i da živimo s Kristom. U Bdjenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom. Očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova molitva Jerihonskog bdijenja je konkretno nastojanje u kojem možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Tijekom bdjenja bit će prilika za svetu ispovijed. Noćno bdijenje ima uz Isusa i posebnu ljepotu i značaj. Zabilježeno je da su zajednice koje su vršile bdijenje oživjele i osnažile se u mnogim pogledima.

Nas tište konkretno poteškoće vezan uz odgoj djece i mladeži, bračne krize, ne poštivanje života od začeća do prirodne smrti, ideologija roda koja želi razoriti obitelj, nesloga i nejedinstvo u domovini, mir u svijetu. Pred nama ostvarivanje zaključaka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja ima za cilj duhovnu obnovu naše nadbiskupije. Jednom riječju nakana je naše molitve vrlo velika i sveta. Prihvatimo je i podržimo je.

Tijek Jerihonskog bdjenja

Jerihonsko bdijenje započinje u nedjelju, a sasvim intenzivno u utorak, 11.12. i traje do subote 15.12. u 17 sati. Završava svetom Misom i zahvalom Tebe Boga hvalimo. U pet dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično. Započinje se u određeni sat i na kraju tjedna završava himnom 'Tebe Boga hvalimo'. Vrlo je važno, i u duhu Jerihonskog bdjenja kao zamisli, da se u klanjanju dnevno moli cijeli Gospin ružarij, najbolje uz razmatranje, te uz posvetu Isusovu i Marijinom Srcu. Budući da je uz kapelu Corpus Domini klauzurni samostan sestara Pohoda Marijina, koje mole časoslov, u tim trenucima moli se u tišini ili se pridruži molitvi časoslova sa sestrama.

 

Da biste komentirali, prijavite se.