KD 'Ivan Antunović' organiziralo Katoličku večer

U organizaciji Katoličkog društva 'Ivan Antunović' u četvrtak, 9. kolovoza u svečanoj dvorani HKC 'Bunjevačko kolo' održana je tradicionalna Književna večer uoči središnje proslave Dužijance 2018.
Autor: I. Ivanković Radak/Laudato/K.P. Photo: I. Ivanković Radak petak, 10. kolovoza 2018. u 15:33

Književna večer bila je posvećena pjesniku Jakovu Kopiloviću, čija se 100. obljetnica rođenja obilježava ove godine.

Na početku večeri brojne posjetitelje, a osobito nazočne nasljednike Jakova Kopilovića, pozdravio je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva ,'Ivan Antunović', kazavši kako se ovom večeri približava završnoj proslavi Dužijance, koja je zahvala Bogu na plodovima zemlje. On je osobito istaknuo značaj Dužijance kao neodvojivog dijela identiteta bačkih Hrvata.

Uslijedilo je izlaganje profesorice Katarine Čeliković, pročelnice Bunjevačko - šokačke knjižnice ,'Ivan Kujundžić' pri Katoličkom društvu ,'Ivan Antunović'. U svome izlaganju, Čeliković je govorila o životu i poeziji Jakova Kopilovića. Ona je ukazala na brojnost i značaj njegovih pjesama, kao i na osobine njegove poezije koja je neraskidivo vezana uz njegov život. Ona je nazočnima predstavila teške životne prilike u kojima je Kopilović stvarao svoju poeziju nadahnutu rodnom bačkom ravnicom i Suboticom. U sklopu izlaganja mogli su se čuti odlomci iz Kopilovićeve poezije, koju su govorili recitatori Katarina Piuković i Tomislav Huskač.

Tijekom večeri vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva 'Ivan Antunović' dodijelio je Nagrade ,'Ivan Antunović' za iznimne zasluge u njegovanju i očuvanju kulture, povijesti i duhovnosti Hrvata u Bačkoj te promicanje kršćanskih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj živimo. Svake godine Društvo dodjeljuje ovu nagradu jednom zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji. Marija Vukov iz Subotica dobitnica je nagrade koja se dodjeljuje pojedincu.

Ona je svojim umijećem izrade božićnjaka, koje nesebično dijeli sa drugima pokazala ovu umjetnost u svijetu. Kroz radionice izrade božićnjaka, Marija Vukov mnogima  je  pružila doživljaj priprave za Božić, koja se samo uz mise zornice i božićnjak može tako doživjeti. Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu ,'Vladimir Nazor' iz Sombora i glasilu ovoga društva ,'Miroljub' prigodom 20. obljetnice naklade dodijeljena je nagrada  kao zaslužnoj udruzi Društvo je aktivno na različitim područjima.

Nagrada za brojnu obitelj pripala je obitelji Tomislava i Željke Vukov iz katedralne župe sv. Terezije Avilske  iz Subotice. Tomislav i Željka imaju četvoro djece, a cijela obitelj aktivna je u svim događanjima svoje župe, kao i na društvenim i kulturnim događanjima, osobito u Dužijanci. U ime dobitnika nagrade  obratila se Željka Vukov, iskazavši zahvalnost Bogu za svoju obitelj i, u ime svih nagrađenih, Katoličkom društvu 'Ivan Antunović'.

U okviru programa književne večeri pročitana su i imena dobitnika nagrada za najbolje izloge s temom Dužijance, a nagrade će biti dodijeljene u petak tijekom Tamburaške večeri na centralnom gradskom trgu. Prvo mjesto pripalo je Ivanu Stipiću, Heleni Štrbo, Vesni Čović i Ivanki Čović za izlog u Školskoj knjizi, drugo mjesto obitelji Slavice i Franje Skenderovića za izlog aranžiran u butiku ,'Veruška', a treće mjesto Marini Ivanković Radaković i Emini Kujundžić za izlog u butiku 'Mondo'. Zbor Collegium musicum catholicum uljepšao je ovu večer izvođenjem dviju skladbi pod ravnanjem Miroslava Stantića. Voditeljica Lucija Ivanković Radaković najavila je na kraju ove sadržajne večeri program Dužijance 2018. koji slijedi u  narednim danima, kao i proglam proslave Dužijance u Zagrebu.


 

Da biste komentirali, prijavite se.