Nek nam ''apostol ekumenizma'' pomogne čekati proglašenje Stepinca svetim

'Trebamo imati još malo strpljivosti, pričekati da bismo mogli protumačiti našoj braći pravoslavnima posao koji smo napravili u procesu kanonizacije Stepinca - rekao je nuncij D'Errico.
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: IKA nedjelja, 17. travnja 2016. u 15:07

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico predslavio je večernje euharistijsko slavlje u subotu u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. Propovijedao je vlč. Željko Lovrić, župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Voltinom.

U uvodu nuncij D'Errico istaknuo je radost što predvodi to slavlje, ističući između ostaloga svoju osobnu pobožnost prema sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću kojega je posebno upoznao najprije za vrijeme svoje službe Papina predstavnika u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a potom u Hrvatskoj.

- Osobno sam uvjeren da je sv. Leopold veliki svetac, jer je kršćanske krijeposti razvio do herojske razine. On je veliki svetac i zato što je aktualan za ovo naše vrijeme. Vrlo je moderan radi svoje poruke, svjedočenja - rekao je nuncij D'Errico, posebno ističući kako je bio apostol milosrđa.

Naglasio je pri tom kako je sv. Leopold bio veliki svjedok misionarskog i ekumenskog duha.

- Čitav njegov život i sve ono što je radio bilo je izručeno Bogu, da bi molio puno jedinstvo među svim kršćanima. Osobito puno jedinstvo i pomirenje između latinske i pravoslavne Crkve. Uvjeren sam da trebamo uzeti sv. Leopolda kao zaštitnika našega služenja u Hrvatskoj. Znamo dobro da su još žive rane nedavnoga rata, a sv. Leopold, apostol milosrđa i veliki podupiratelj jedinstva Crkve, znat će nam pomoći kako da postignemo sve što nam je potrebno da bismo nadvladali teškoće i prisutne rane – istaknuo je mons. D'Errico.

U propovijedi vlč. Lovrić podsjetio je kako sveti Leopold nikad nije zatajio da je Hrvat, te na njegovu primjeru možemo naučiti kako poštovati svoj rod, svoj narod i svoju domovinu.

Nadalje je, osvrćući se na sv. Leopolda kao apostola ekumenizma, potaknuo vjernike da se utječu njegovu zagovoru, osobito u ovo vrijeme kada hrvatski narod u svojim molitvama vapi da bl. Alojzije Stepinac bude kanoniziran; da u ova vremena kada je Sveti Otac sazvao Mješovitu komisiju da po ovom našem svecu naš blaženik bude uzdignut na čast svetosti.

Osvrnuo se na sv. Leopolda i kao ispovjednika.

- Sakrament pomirenja i euharistija to je izvor života u Crkvi, to čini Crkvu svetom, upravo tu je izvorište, tu je snaga, upravo tu je milost gdje se nebo spaja sa zemljom -  rekao je Lovrić.

Na kraju homilije pozvao je vjernike da mole za naše obitelji, da svojim zagovorom sv. Leopold posebno pomogne da se 'ne ugase obiteljska ognjišta, vatra one ljubavi koja jedina okuplja i čuva obitelj na okupu, da se obitelj moli'.

- Molimo osobito za mlade, za djecu da slušajući svoje roditelje slijede primjer svetih. Molimo njega koji je bio 12 dijete u svojoj obitelji, da našem narodu izmoli obitelji s brojnom djecom i da ta obitelj, očevi i majke ne budu u strahu, nego da velikodušno daruju život svojoj djeci i za njih se brinu – kazao je.

Pozvao je i na molitvu za naš hrvatski narod.

- Činimo dobro svima, budimo ponosni na ono što jesmo da bi nas i drugi mogli poštovati i voljeti, pa ako treba i trpjeti zbog toga. Molimo za naše narodne vođe da se ne savijaju pred nepravdama, pred neistinama, već da ponosno služe svome narodu – pozvao je vlč. Lovrić.

Nakon popričesne molitve, nuncij D'Errico važnim je naglasio nazočnost na euharistijskom slavlju vlč. Kovača, kao izaslanika kardinala Josipa Bozanića, koji je dao veliku podršku dolasku tijela sv. Leopolda u Zagreb.

Nuncij se također kratko osvrnuo na Mješovitu komisiju vezanu uz bl. Alojzija Stepinca, te potaknuo vjernike da se mole sv. Leopoldu na još jednu nakanu: 'da nam pomognemo razumjeti dobro što je Sveti Otac s time htio'.

Nuncij je ponovio kako je za papu Franju neupitna svetost kardinala Stepinca, na što se crkvom prolomio pljesak.

- Trebamo imati još malo strpljivosti, pričekati da bismo mogli protumačiti našoj braći pravoslavnima posao koji smo napravili u procesu kanonizacije, da na taj način veliki kardinal Alojzije Stepinac može biti ne samo svetac za Hrvatsku, već veliki svetac za univerzalnu Crkvu. Tome bi sigurno dao podršku sv. Leopold Bogdan Mandić, jer to je bio njegov život: život za ekumenizam, za pomirenje, za jedinstvo Crkve, sve da bi se do kraja ostvarila Isusova želja 'da svi budu jedno' – poručio je.

U koncelebraciji bili su provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, provincijal Venetske kapucinske provincije fra Roberto Genuin, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i predsjednik Konferencije viših redovnih poglavara i poglavarica BiH fra Miljenko Šteko, rektor svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Padove fra Flaviano Gusella, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola vlč. Marko Kovač, te još desetak svećenika.

Pjevanjem je slavlje uveličao Mješoviti zbor župe sv. Leopolda Mandića (Voltino - Ljubljanica).

Molitveno bdjenje nakon mise predvodio je don Damir Stojić, SDB.

 

Da biste komentirali, prijavite se.