Nevenka Topalušić – Heroina i njezin trg

HVIDR-a Susedgrad i Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad organizirali su izložbu Nevenka Topalušić ''Heroina i njezin trg'' u srijedu, 11. siječnja u 19:00 sati u galeriji ''Idealni grad'' u zagrebačkim Gajnicama.
Autor: Laudato/E.D.H. Photo: Stjepan Kolačko četvrtak, 12. siječnja 2017. u 10:20

Izložbu je otvorio koordinator zagrebačkog Odjela za branitelje i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo te autor izložbe Antun Krešić.

Izložbu su posjetili brojni hrvatski branitelji kao i ostali građani Zagreba, a prisustvovala je i obitelj preminule Nevenke Topalušić.

Izložba ostaje otvorena do 24. siječnja 2017, a može se pogledati svakim radnim danom od 10:00 do 18:00 sati. Ulaz je slobodan.

Nevenka Topalušić bila je pripadnica 2. GMBR Gromovi, sudjelovala je u Domovinskom ratu kao medicinska sestra prateći hrvatske branitelje na najopasnijim bojištima, a na jednome od njih je i teško ranjena spašavajući svojega suborca.

Kao majka četvero djece, Nevenka Topalušić hrabro je pratila hrvatske branitelje do samoga kraja Domovinskog rata iz kojega je izašla kao 100% hrvatski ratni vojni invalid 1. skupine, ali, prije svega, kao hrvatska braniteljica i hrvatska heroina.

Hrvatska heroina dočekala je svoju slobodnu domovinu Hrvatsku, no njezina borba se nastavila. Ponovno se pridružila svojim suborcima, hrvatskim braniteljima, kada su započeli prosvjed ispred Ministarstva branitelja 20.10.2014. godine.

Prosvjed koji je nastao zbog nerazumijevanja problema hrvatskih branitelja i nepostojanja prave i iskrene komunikacije između njih i tadašnje vlasti te Ministarstva branitelja na čelu s ministrom Predragom Matićem, trajao 555 dana i postao najduži prosvjed u neovisnoj državi Hrvatskoj. Trajao je do 27. travnja 2016. godine.

Prosvjed je to koji je još jednom nakon Domovinskog rata zahtijevao hrabrost i žrtvu, a nju je za svoje suborce ponovno podnijela i hrvatska heroina, Nevenka Topalušić.

Drugog dana prosvjeda, 22.10.2014., Nevenki Topalušić je pozlilo na platou ispred Ministarstva branitelja te je na njemu ubrzo i preminula okružena svojim suborcima, pred očima cijele Hrvatske, hrvatske Vlade i Ministarstva branitelja.

Plato ispred Ministarstva branitelja za vrijeme prosvjeda postao je i mjesto svakodnevne molitve koja se je održavala i u najtežim vremenskim uvjetima, a molitva je nastavljena i nakon prosvjeda svakog 20. u mjesecu.

Za vrijeme molitve spontano je došlo do ideje o imenovanju platoa ispred Ministarstva branitelja u Trg Nevenke Topalušić. Svečano postavljanje ploče i imenovanje Trga Nevenke Topalušić bilo je 29.12.2015. godine, a svoj konačan izgled kakav zaslužuje Trg bi trebao dobiti u 2017. godini.

 

Da biste komentirali, prijavite se.