Osvrt mons. Želimira Puljića, predsjednika HBK na susret s predsjednikom vlade RH i suradnicima

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u razgovoru za HKR u utorak 10. siječnja komentirao je susrete Stalnog vijeća HBK s predsjednicima Vlade i Sabora RH održanima u ponedjeljak 9. siječnja u Zagrebu.
Autor: Ines Grbić/Laudato/M.B. Photo: Patrik Macek/PIXSELL srijeda, 11. siječnja 2017. u 13:47

To je uobičajeni posjet s blagdanskim ozračjem na početku nove građanske godine, a ujedno prigoda i za radne teme. U osvrtu na susret s Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Vlade RH i njegovim suradnicima, nadbiskup Puljić je rekao kako su razgovarali o aktualnim temama.

- Nama je bio povod izjava premijera Plenkovića da se Vlada odlučila suočiti s prošlošću, što nam je bilo jako drago jer se čini da sva naša problematika, te napetosti koja postoji u narodu, jest manjak otvorenog, jasnog, dokumentiranog suočavanja s prošlošću. Čini se da je ljudima puna kapa ideološkog nadmudrivanja. Premijer je rekao da će formirati komisiju koja će pokušati to suočavanje privesti kraju. S te strane, i mi smo rekli da to pozdravljamo i da želimo gledati u budućnost s čistim računima i jasnom istinom. A do istine se može doći samo otvorenošću, istraživanjem i dokumentacijom – rekao je.

Jedna od tema bila je i školstvo, o čemu je predsjednik HBK rekao kako su reformu školstva od početka pozdravili i pozdravljaju napore koje Vlada čini.

- Rekli smo samo, neka ne bude reforma kratkog vijeka. Ona uvijek mora biti na dulji rok. Potrebno je, kako se nama čini, da bude oslobođena ideoloških natruha, ideoloških orijentacija. U tom kontekstu smo spomenuli, čini nam se vrlo indikativnim ono što je Akademija objavila u svojoj brošuri, postoje neke manjkavosti dosadašnje reforme. Smatramo potrebnim da je važno to uočiti. Osobito što se tiče hrvatskog jezika, povijesti, kulture. Dapače, što se tiče i određenih predmeta, fizike, matematike, gdje su se određeni znanstvenici i akademici začudili kako je moguće da želimo raditi reformu, a ne učiniti je zahtjevnijom i svestranijom. U tom kontekstu smo podržali tu reformu i nastojanje – rekao je mons. Puljić.

Na novinarsko pitanje ima li Crkva u predsjedniku Vlade konstruktivnog sugovornika, mogu li raditi zajedno za dobro naroda, mons. Puljić je rekao kako su i to spomenuli.

- U toj sam prigodi predsjedniku Vlade poklonio knjigu 'Ugovori sa Svetom Stolicom', jer se to sad povlači po novinama, kao da to nije trebalo, da je Crkva previše nazočna u društvu, da postoji opasnost od neke klerikalizacije. Iskoristio sam prigodu reći da su ondašnji državni političari, zauzeti javni djelatnici, kako u Saboru tako i u Vladi, iako je bila vrlo povoljna klima odnosa Crkve i društva, smatrali potrebnim te odnose staviti u nekakve okvire protokola u kojoj će Crkvi biti zagarantirana sloboda. Ali Crkva neće voditi politiku. Da se Crkva osjeti slobodna u slobodnoj državi. Kad gledam 25 godina unazad, moram reći da su političari onog vremena bili dalekovidni. Osobito u kontekstu onoga što je papa sv. Ivan Pavao II. rekao nazočnim članovima državne i crkvene komisije, kad je bila ratifikacija ugovora. Rekao je upravo ovo dvoje: jedno je da je potrebno te odnose uokviriti nekim protokolom, ugovorom u kojem se pokazuje kako Crkva s jedne strane, a društvo s druge strane, imaju svoje različite poglede, ali imaju potrebu suradnje. Tim ugovorima Crkvi se daje sloboda, da Crkva djeluje slobodno u slobodnoj državi. Ali isto tako, to nisu dva odvojena entiteta, nego moraju surađivati. I to je sv. Ivan Pavao II. posebice istaknuo. U tom kontekstu, mislim da predsjednik Vlade RH i njegovi suradnici shvaćaju važnost toga dijaloga, te suradnje i uvažavanja autonomije – kazao je. 

U susretu s Božom Petrovom, predsjednikom Sabora RH, ocijenjeno je kako zakonodavna djelatnost Hrvatskog sabora mora odražavati temeljne vrijednosti hrvatskoga društva. 

Da biste komentirali, prijavite se.