Peta obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa

Peta obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku, svečano je proslavljena u nedjelju 19. ožujka na blagdan sv. Josipa. Misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem i kanonicima Stolnog Kaptola, preč. Markom Karačom, preč. Tugomirom Radićekom, preč. Stjepanom Bradicom i preč. Milanom Begićem.
Autor: Mediji Sisačke biskupije/Laudato/E.D.H. Photo: Mediji Sisačke biskupije ponedjeljak, 20. ožujka 2017. u 10:17

Na molbu sisačkog biskupa Vlade Košića Kongregaciji za kler Svete Stolice dekretom je na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2012. godine uspostavila Stolni Kaptola Sv. Križa u Sisku. U Uredbi koju je potpisao kardinal Mauro Piacenza, prefekt spomenute Kongregacije, stoji da se Stolni Kaptol uspostavlja 'radi povećanja sjaja bogoštovlja i radi većeg uresa Biskupije kao i za pružanje pomoći svećenstvu, vezano za duhovnu skrb vjernika'. Jedanaestoricu od dvanaest prvih kanonika Stolnog Kaptola Sv. Križa ustoličio je biskup Košić na blagdan Križeva 14. rujna 2012. godine u sisačkoj katedrali.
 
Na početku homilije biskup je čestitao kanonicima na čelu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem, toj lijepoj obljetnici. Biskup je podsjetio i kako je Sisak bio gotovo 800 godina posjed Prvostolnog Kaptola zagrebačkog (1215.-2009.), a posljednjih pet godina sisački Kaptol Sv. Križa nastavio je tu tradiciju i tako obogatio Sisačku biskupiju.

- Želim reći veliko hvala našim kanonicima koji prednjače među našim svećenicima svojim uzornim životom, pastoralnom zauzetošću i brigom za stolnu crkvu i kao suradnici sisačkog biskupa primjer su i poticaj svim svećenicima naše Biskupije. Dakako, ovaj jubilej poticaj je i njima do to u još većoj mjeru budu i u buduće, a svim našim svećenicima da se svi zajedno još više zalažemo u našem svećeničkom i pastoralnom životu i radu oko duhovnih dobara naših vjernika - rekao je biskup te podsjetio i kako je danas svetkovina Sv. Josipa, zaštitnika Domovine, ali i Nedjelja solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH.
 
Govoreći o pročitanom Ivanovom evanđelju u kojem Isus susreće ženu Samarijanku na Jakovljevu zdencu biskup je rekao kako je taj susret pun simbolike i poruke za kršćanski život.

- Neka nas današnja nedjelja i Gospodin, koji nas zove na susret, obdari Duhom Svetim, tom vodom živom, ljubavlju koja je razlivena srcima našim, da on ispuni sve naše čežnje i dubine duše, izliječi sve rane i grijehe, te nam podari radost života s Bogom. Neka i proslava pete godišnjice uspostave Stolnog Kaptola Sv. Križa u Sisku bude na duhovnu izgradnju naše Biskupije, na ljepotu i još intenzivniji pastoral naše Katedrale te poticaj svim našim svećenicima na uzoran život i još veću zauzetost u vršenju službe pomirenja za sve naše vjernike i za sve ljude. Neka također ova Nedjelja solidarnosti doprinese porastu naše brige za braću i sestre u potrebi, te veće zajedništvo sviju nas u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Neka sveti Josip, zaštitnik naše domovine Hrvatske čuva i zagovara naš hrvatski narod da već jednom iz pustinje, nakon oslobođenja i izlaska iz zemlje ropstva, stigne u žuđenu slobodu te mogne u punom smislu rasti i napredovati kao Božji narod - zaključio je biskup homiliju. 

Da biste komentirali, prijavite se.