Stigli prvi sudionici 4. Hrvatskih svjetskih Igara

Sve je spremno za početak 4. Hrvatskih svjetskih igara.
Autor: hrvatiizvanrh.hr/Laudato/D.T. Photo: hrvatiizvanrh.hr ponedjeljak, 17. srpnja 2017. u 18:49

Pripreme za 4. Hrvatske svjetske igre, koje se u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog svjetskog kongresa održavaju od 18.– 22.srpnja 2017. u Zagrebu, su pri kraju.

Prvi natjecatelji već su stigli – timovi iz SAD, Kanade te Švicarske. Dobrodošlicu u Studentskom naselju Stjepan Radić u Zagrebu, gdje će biti smješteni tijekom trajanja Igara, su im poželjeli Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa.

Tom prigodom državni tajnik Milas rekao je kako brojimo zadnje sate do početka 4. Hrvatskih svjetskih Igara – sportsko amaterskog natjecanja koje će u slijedeći 6 dana u Zagrebu okupiti cijeli svijet – skoro 1200 natjecatelja iz 31 zemlja svijeta. 

- Organizirati okupljanje Hrvata iz cijeloga svijeta, i to mladih, u tolikom broju, dokaz je da imamo volju i želju za ovakvim i sličnim projektima, ali i da je trenutak da ponovimo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske koje smo imali tijekom stvaranja države. Cilj Igara je, između ostalog,  kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta i jačanja hrvatskog zajedništva u zemljama u kojima žive.  U hrvatskom dresu pobjeđuju Hrvati, neovisno jesu li rođeni u Hrvatskoj, Švicarskoj, Australiji, Bosni i Hercegovini; na terenu se ne rade podjele - na terenu igra samo srce. Upravo to je i moto Igara- ''Jedno je srce jedna je Hrvatska'' - rekao je Milas. 

Vinko Sabljo, predsjednik HSK je istaknuo izvrsnu suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je na ovim – 4. Igrama po prvi puta i organizator. 

- Troje Igre su iza nas. No ove 4. po redu bilo nam je znatno lakše organizirati jer imamo partnera u domovini – Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Ponosan sam na veliki, rekordan broj natjecatelja koji će imati prigodu upoznati zajedničku domovinu koju ne zovemo bez razloga ''Lijepa naša'' – rekao je Sabljo.

Valentina Crepulja stigla je u Zagreb iz Švicarske – po drugi put na Hrvatske svjetske igre. Natjecat će se u odbojci 

- Poznanstva koja sam stekla na prošlim Igrama su neprocjenjiva. Upoznala sam svoje sunarodnjake iz Angole, Brazila, Kanade, Srbije, Crne Gore. I nakon Igara održavamo kontakte. Čak sam prošle godine, zahvaljujući Igrama, posjetila Hrvate u Argentini. Sretna sam što sam opet tu. Doći ću opet sigurno - rekla je Valentina.

Na ovim Igrama sudjelovat će i cijele obitelji. Roditelji Barić, iz Kanade, će bodriti svoje tri kćerkice na natjecanjima, a nakon Igara produžavaju boravak u Hrvatskoj u rodnom Šestanovcu i Dalmaciji „

- Važno nam je njegovati i učvršćivati veze s domovinom naših predaka. Tome učimo i našu djecu. Zato su ove Igre važne – rekli su.

Uz rekordan broj natjecatelja, na ovim Igrama sudjeluje i najveći broj volontera skoro 100 mladih iz Republike Hrvatske  će za vrijeme Igara biti na raspolaganju sudionicima i natjecateljima 24 sata dnevno biti će pomoć oko smještaja, prehrane, rasporeda natjecanja, slobodnog vremena.

Svečano otvorenje 4. Hrvatskih svjetskih Igara biti će sutra – 18.srpnja 2017. u 20.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

 

 
Da biste komentirali, prijavite se.