Tučepski župnik otkrio posmrtne ostatke likvidiranih vojnika NDH pokopanih u crkvenom masliniku

U gornjem selu Tučepi, na dijelu crkvenog posjeda, ekshumirani su posmrtni ostaci dvojice pripadnika vojske NDH, a proces je osobno predvodio pukovnik Ivan Grujić, predsjednik Komisije za nestale i zatočene.
Autor: misija.slobodnadalmacija.hr/Laudato/M.R. Photo: misija.slobodnadalmacija.hr srijeda, 17. lipnja 2015. u 10:32

„Prije nekoliko dana dobili smo obavijest od fra Nedjeljka Šabića, tučepskog župnika, da su prilikom izvođenja radova otkriveni posmrtni ostaci. Odmah smo reagirali i okupili tim djelatnika MORH-a određenih za potrebe ekshumacije, patologa i policije te smo se okupili u Tučepi i izvršili iskapanje.

Pronađeni predmeti ukazuju da se radi o vojnicima NDH. Ostaci će biti prevezeni na Odjel sudske medicine u Split, kako bi se pokušalo utvrditi o kojim se osobama radi. Imamo pretpostavljeni identitet, a ako se, preko rodbine, to i potvrdi, onda ćemo, u dogovoru s obitelji, posmrtne ostatke dostojno pokopati“, rekao je predsjednik Komisije za zatočene i nestale Ivan Grujić.

Policiji su dostavljeni podaci s imenima pronađenih žrtava i pričom o događaju privođenja ustaša, pripadnika „Željezničke bojne“ sa sjedištem u Makarskoj.

Jedna desetina ustaša je, naime, upućena na Brač krajem listopada 1943. godine po obalne topove koje su Talijani u povlačenju nakon kapitulacije ostavili.

Partizani su doznali za akciju, u Milni ih zarobili i doveli ih u Podgoru. Neki su strijeljani na podgorskom groblju, među njima i jedan Tučepljanin.

Dvojica su dovedena u Gornje Tučepe i tu likvidirani i zakopani u crkvenom masliniku na predjelu Barušnica.

Na području Makarske, odnosno Biokova, do sada su pronađena dva stratišta iz kojih su žrtve iskopane i u zajedničku spomen-kosturnicu na makarskom groblju položene.

Ovaj put je u Tučepima ekshumaciju proveo tim Ministarstva branitelja.

 

Da biste komentirali, prijavite se.