U Virovitici proslavljena 10. obljetnica Katoličke klasične gimnazije

a svečanosti je među ostalima bio osnivač Gimnazije, biskup dr. Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, ravnatelji katoličkih osnovnih i srednjih škola u Požegi i Virovitici, svećenici virovitičkog dekanata, vjeroučitelji, ravnatelji osnovnih i srednjih škola grada Virovitice i naše okoline, sponzori i dobrotvori škole, prijatelji škole, profesori, učenici i roditelji.
Autor: pozeska-biskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: pozeska-biskupija.hr petak, 19. svibnja 2017. u 20:52
Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici obilježila je 18. svibnja desdetu obljetnicu svoga postojanja i Dan škole. Na svečanosti je među ostalima bio osnivač Gimnazije, biskup dr. Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, ravnatelji katoličkih osnovnih i srednjih škola u Požegi i Virovitici, svećenici virovitičkog dekanata, vjeroučitelji, ravnatelji osnovnih i srednjih škola grada Virovitice i naše okoline, sponzori i dobrotvori škole, prijatelji škole, profesori, učenici i roditelji. 
 
Svečani program započeo je u virovitičkom Kinu Park pjesmom bl. Ivanu Merzu, zaštitniku Gimnazije, koju je otpjevao  zbor učenika pod vodstvom profesora glazbene umjetnosti Perice Mihaljevića. Vjeroučitelj  i duhovnik škole Ivan Certić poveo je potom   molitvu Oče naš na latinskom jeziku, a učenik Filip Gregurec navijestio evanđelje na grčkom jeziku. Profesorica Andrea Bobanac izrekla je zatim blagoslovnu molitvu za sve djelatnike i učenike Gimnazije a učenica Matea Bartulović je zaključila svojom recitacijom ''Susret''. 
 
Uslijedio je drugi dio programa u koji su uveli voditi voditelji Ana Lanščak i Viktor Brlas, učenici 1. razreda. Profesor povijesti i geografije, Hrvoje Drvenkar progovorio je o desetogodišnjoj povijesti Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, o brojnim vrijednim postignućima, zahvaljujući predanom radu nastavnika koji kroz zajedništvo nastoje razvijati kreativnost, duhovnost, individualne kvalitete i sposobnost svakog učenika. Nakon toga, učenica Iva Slavić izvela je monolog iz djela Miroslava Krleže, ''U agoniji''. Uzvanicima se potom obratio ravnatelj škole Mario Voronjecki koji je zahvalio biskupu na vodstvu i potpori kojom nas prati te svim prijateljima škole, sponzorima, dobročiniteljima koji pomažu naš rad i poslanje. 
 
Zatim je premijerno prikazan dokumentarni film o 10 godina postojanja Katoličke klasične gimnazije. U filmu su zastupljeni svi djelatnici škole uz prigodan govor profesora Hrvoja Drvenkara o povijesti i razvoju katoličkih škola na našem području. Razloge osnivanja škole predstavio je biskup dr. Antun Škvorčević te predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević. Svoj osvrt na prvih sedam godina djelovanja škole dao je prvi ravnatelj Ivica Šoh. Iako je teško opisati deset godina rada u trideset minuta, ovaj dokumentarni film vjerno je predstavio poslanje, ozračje i važnost djelovanja Katoličke klasične gimnazije na našem području. 
 
Na kraju je nazočnima uputio svoju riječ biskup dr. Antun Škvorčević, koji je čestitao desetu obljetnicu Gimnazije i Dan škole te zahvalio roditeljima, učenicima i djelatnicima na čelu s dosadašnjim ravnateljima te gradonačelniku za sve što su uložili u kreativno obiteljsko zajedništvo ove virovitičke odgojno-obrazovne ustanove. Podsjetio je na njezinu posebnost, polazeći od gesla ''Duc in altum'', koje je uzeto iz poticajne Isusove riječi upućene učenicima: ''Povezite dalje, šire i dublje''. 
 
Istaknuo je važnost znanja, spomenuvši da i ono čovjeka može ostaviti na površini života, jer je ljudska jedinstvena i neponovljiva osoba duhovna stvarnost u kojoj se s Isusom Kristom može izgrađivati i rasti najviše, jer je on svojom moćnom ljubavlju zaveslao najdalje, preko groba, pobijedivši i samu smrt i omogućivši nam ostvarenje konačnog smisla našeg postojanja. Biskup je pozvao učenike da se ne zadovolje površnošću i osrednjošću, nego hrabro s Isusom Kristom, poput njihova zaštitnika bl. Ivana Merza, veslaju morem životnih bura i oluja, sigurni da će s njime pobijediti.
 
Ugodno druženje sa prijateljima i dobrotvorima škole, nastavilo se je na domjenku u prostorijama škole. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.