Uskrsni koncert u Stepinčevu Karmelu

'Prvi komin Snježanin' nastao je godine 2004. iz tih zasada, a djeluje uspješno već 14 godina u Domovini i izvan nje.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA ponedjeljak, 16. travnja 2018. u 17:19

'Prvi komin Snježanin', mješovita klapa iz Zagreba, održala je u subotu 14. travnja u Stepinčevu Karmelu u Brezovici uskrsni koncert i svojim umjetničkim pjevanjem oduševila prijatelje klapskog melosa, kao i sestre karmelićanke.

Misno slavlje, koje je prethodilo koncertu, predvodio je don Stjepan Bolkovac, SDB, a 'Prvi komin Snježanin' animirao je slavlje uskrsnim pjesmama, pod vodstvom umjetničkog voditelja mo Vlatka Panića. Na programu je bila i misa utemeljitelja mješovite klape, prve u Hrvatskoj, mo Dinka Fija.

Don Stjepan zaželio je dobrodošlicu okupljenima i uveo ih u misno slavlje, te istaknuo više razloga za uskrsnu radost u kojoj duša slavi Boga. Isto tako protumačio je u kratkim crtama misna čitanja i rekao, obzirom na prvo čitanje, da su apostoli organizacijski problem prve Crkve riješili tražeći volju Božju kroz molitvu i dijalog, te tako izabrali prve đakone u Crkvi. Obzirom na ulomak iz Evanđelja koji govori kako Isus dolazi apostolima na Genezaretskom jezeru hodajući po vodi i oni ga ne prepoznaju, propovjednik je zaključio da je potrebno Boga gledati i prepoznati iznutra, u srcu, kako bi nas osposobio za sutrašnji dan i kako bismo bili znak Božje ljubavi i Božje prisutnosti u ovome svijetu.

Osmeroglasnom uskrsnom posljednicom: 'Svetoj Žrtvi uskrsnici' mo Panić otvorio je uskrsni koncert. Posljednica potječe iz župe Gospe Snježne u Vidu, a obradio ju je Joško Čaleta. Izvedena je i skladba: 'Otče naš' iz Dugog Otoka, Žman, u obradi Vedrana Bonačića. Uz ostale izvedene su i skladbe: 'More moje' iz Vele Luke, u obradi Dinka Fija, te skladba: 'Mojoj pokojnoj Materi' tekst Lucije Radan, a obrada Dinka Fija. Koncert je završio himnom 'Prvog komina Snježanina': 'Nek piva tko što hoće' za koji je tekst napisao Ivo Cetinić, a glazbeno ga obradio Dinko Fio.

Kroz desetak biranih skladbi prisutni su mogli iščitati, doživjeti i dodirnuti dušu hrvatskog naroda: snagu i ljepotu njegove vjere i duhovnosti, razne obiteljske običaje, svoju povijest, tradiciju i kulturu, kao i sunce i more naše, te prijateljstvo s Bogom i s ljudima. 'Prvi komin Snježanin' nastao je godine 2004. iz tih zasada, a djeluje uspješno već 14 godina u Domovini i izvan nje, zahvaljujući i revnoj domaćici komina Snježani Špiljak.

 

Da biste komentirali, prijavite se.