Kakav će to dan biti…

U završnici smo tjeskobnog iščekivanja "velikog" pravnog nacrta novije hrvatske (poslije) ratne povijesti. U petak, 16. studenoga, Haški sud izriče pravomoćnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, za akciju Oluja. U susret izricanju pravomoćne presude, Laudatova kolumnistica Ines Grbić donosi Božju riječ od toga dana i propituje zašto se zločinom naziva oslobađanje od okupatora u vlastitoj državi.
ponedjeljak, 12. studenog 2012. u 00:00

U završnici smo tjeskobnog iščekivanja ‚velikog‘ pravnog nacrta novije hrvatske (poslije) ratne povijesti. U petak, 16. studenoga, Haški sud izriče pravomoćnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini, zapovjedniku splitskog područja, pravac Knin i zapovjedniku specijalne policije Mladenu Markaču, u akciji Oluja. Sud čija je klackalica u obrani i optužbi uvijek podizala sjedalicu druge, čije je tužiteljstvo odlučivalo koje će se istrage voditi, koga optužiti i kako djela kvalificirati, izriče presudu generalima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj akciji Oluja na 630 kilometara dugoj bojišnici, najvećoj u Europi od završetka Drugog svjetskog rata. U toj je akciji HV-a oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 % površine Hrvatske. Taktičko savršenstvo te akcije koja je dovela do naše konačne slobode, a spasila je i BiH spriječivši pokolj u Bihaću nalik onom u Srebrenici (gdje Muslimane nije zaštitio moćni bijeli svijet), predaje se na najprestižnijim svjetskim vojnim učilištima. Milošević je bio pobijeđen i doveden za pregovarački stol.

Uoči Oluje u progonstvu je živjelo 400.000 Hrvata i drugih građana koje je protjerala velikosrpska politika 1991. godine. No, Haški sud utvrđuje da treba procesuirati progon 20.000 srpskih civila koje je na odlazak iz Hrvatske pozvalo srpsko vodstvo. Treba procesuirati i stradanje 40 srpskih civila u Oluji. Kao da su procesuirani počinitelji više od 15.000 ubijenih Hrvata i ne-Srba. Nasuprot višestruko uvećanom podatku o 22.000 spaljenih kuća tijekom i nakon Oluje, stoje sljedeći podaci: od 1991. do 1995. u napadu srpskih snaga u Hrvatskoj oštećeno je 217.000 stanova, uništeno 120 gospodarskih objekata i četvrtina hrvatskog gospodarstva, 2.000 spomenika kulture, 500 sakralnih objekata, 220 škola i fakulteta, bolnice. Odgovornih i kažnjenih nema. Nijedan zločin ne opravdava drugi. Ali u donošenju (zemaljske) pravde i prava trebaju vrijediti isti kriteriji. Uvažiti činjenice, a ne manipulirati. A, tek prekrajati! U susret izricanju pravomoćne presude generalima Gotovini i Markaču, Ines Grbić u kolumni donosi Božju riječ od toga dana i propituje zašto se zločinom naziva oslobađanje od okupatora i uvođenje temeljnog postulata opstanka jednog naroda, ustavno-pravnog poretka, u vlastitoj državi.

Izvor: Laudato/ig

Da biste komentirali, prijavite se.