Vodi li Milanović zaista Hrvatsku stopama Obame?

Još nije rečena zadnja o zdravstvenom odgoju i dok je tako brojni zabrinuti roditelji i dalje traže da se provede rasprava te da se čuje i njihov stav o tome. Zanimljiv je poziv premijera Milanovića političkim oponentima u Saboru da o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te zaštiti ljudskih prava uče iz inauguracijskog govora američkog predsjednika Baracka Obame. Što je to Obama rekao?
četvrtak, 24. siječnja 2013. u 00:00

Još nije rečena zadnja o zdravstvenom odgoju i dok je tako brojni zabrinuti roditelji i dalje traže da se provede rasprava te da se čuje i njihov stav o tome. Ipak su oni najpozvaniji odgajati svoju djecu. No, od vlasti odgovora na te zahtjeve i dalje nema. Štoviše, premijer Milanović otvoreno je stao u zaštitu svog ministra obrazovanja Željka Jovanovića, a cijeli četvrti modul za njega je, kaže „banalna stvar“.

Brojni su propusti u sastavljanju i donošenju ovog Kurikuluma već zabilježeni, no ovaj mi posebno upada u oči. Naime, kao odgovor na sve veće nezadovoljstvo u javnosti, Agencija za odgoj i obrazovanje pripremila je, između ostalog, letak s odgovorima na najčešće postavljana pitanja za zdravstveni odgoj. Suvišno je reći da niti na jedno pitanje nije ponuđen konkretan odgovor, već samo nekoliko rečeničnih floskula koje ministar i njemu podložni neprestano ponavljaju u javnosti. No, jedno se posebno ističe: „Zašto bi djeca učila o rodnoj ravnopravnosti? Rodna ravnopravnost je Ustavna i zakonska vrednota u RH pa je odgovornost države da tu vrijednost promiče i poučava kroz škole kao što se uče druge vrijednosti npr. nenasilje i mirotvorstvo...“ Iščitavajući Ustav, po milijunti put, ne mogu nikako u njemu 'stvoriti' tu rodnu ravnopravnost, jer je jednostavno nema. Navodi se ravnopravnost spolova (temeljne odredbe čl.3 i zaštita ljudskih prava čl.14), pa znači li to onda da će se na temelju kurikuluma mijenjati i Ustav?

Pokušala sam naći zakonsko uporište za rodnu ravnopravnost, ali se ona nigdje u hrvatskim zakonima ne spominje. Imamo Zakon o ravnopravnosti spolova, gdje tek u jednom retku stoji sljedeće: „čl. 14(2) Sadržaji vezani za pitanja ravnopravnosti spolova predstavljaju integralni dio predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokoškolskog obrazovanja, kao i cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja, te uključuju pripremu oba spola za aktivno i ravnopravno sudjelovanje na svim područjima života. (3) Sadržaji iz stavka 2. ovoga članka promicat će nediskriminacijska znanja o ženama i muškarcima, uklanjanje neravnopravnosti spolova i rodnih stereotipa u obrazovanju na svim razinama, kao i uvažavanje rodnih aspekata u svim obrazovnim područjima.“

Ono što mi je posebno „zazvonilo“ je poziv premijera Milanovića političkim oponentima u Saboru da o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te zaštiti ljudskih prava uče iz inauguracijskog govora američkog predsjednika Baracka Obame. Stoga sam otišla pročitati što nas to uči predsjednik najveće sile svijeta.

U svom inauguracijskom govoru za drugi mandat, Obama je rekao da su gay brakovi nužni za napredak nacije. Istaknuo je potrebu moderniziranja američkih vrijednosti i to kroz promjene poput redefiniranja braka.

„Gay brakovi važni su za jednakost, jer ako smo stvoreni jednaki, onda i ljubav koju gajimo mora biti jednaka“, rekao je Obama i dodao kako istospolni brakovi trebaju biti temeljno građansko pravo kao ono za koje su se kroz povijest izborili žene i afroamerikanci.

Primijetit ću ovdje da žene čine polovicu svjetskog stanovništva, a afroamerikanci su se izborili za svoje pravo na jednakost koje su im upravo Amerikanci oduzeli proglašavajući ropstvo. Stoga se moram zapitati znači li to da je isto biti gay, žena ili crnac? To su iste kategorije? Je li biti gay znači onda neki treći spol, neku novu rasu? Jesu li time obezvrijeđene stoljetne bitke i milijuni žrtava žena i afroamerikanaca?

Eto, na to se poziva i „soli pamet“ svima naš premijer. Izabran je demokratskim putem, dobio je većinu glasova, ali sigurno ne zbog ovakvih stavova.

Kao i svaki moćnik, i Milanović je svoju pravu narav pokazao dolaskom na vlast, jer narodna uzrečica kaže – „daj nekom moć i vidjet ćeš kakav je“. Tako smo bili svjedoci njegovom fascinacijom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel (kopiranje njezinog modela štednje brojne je Hrvate dovela do očaja), zatim je iznio stav da nam Švicarska nije ni do koljena, i sad nam još uzor treba biti Obama, čija su se mnoga obećanja dosad pokazala isprazna.

Sve ove promjene koje se uvode u svijetu, a nastoje se silom uvesti i kod nas, definitivno vode prema promjeni civilizacije. Da li možda i njezinoj, a time i našoj, propasti?

Autor: Helena Cvjetičanin

Da biste komentirali, prijavite se.