100. obljetnica Bogorodičinog hrama na Prčanju

U povodu 100. obljetnice posvećenja Bogorodičinog hrama na Prčanju, u Boki Kotorskoj, te 1700 godina Milanskog edikta održana je svečana pontifikalna misa koju je služio apostolski nuncij u BiH i Crnoj Gori nadbiskup Luigi Pezzuto.
Autor: Laudato/Hina Photo: http://www.mojacrnagora.com nedjelja, 06. listopada 2013. u 12:41

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić pozdravljajući brojne vjernike i goste istaknuo je povezanost katoličke vjere i hrvatskog identiteta kroz stvaralaštvo, tradiciju i duhovno bogatsvo, o čemu svjedoči Bogorodičin hram na Prčanju.

U povodu ovog velikog slavlja u Bogorodičnom hramu otvorena je izložba poznatog crnogorskog slikara Mihaila Jovićevića (1939.) čije je slikarstvo utemeljeno na biblijskim motivima. U Bogorodičinom hramu izložene su 33 slike, a u središtu je najdominantnija slika, visine 4 metra, pod nazivom "Raspeće".

Izložbu je otvorio apostolski nuncij mons. Pezzuto koji je istaknuo da je Bogorodičin hram, sa svoja tri broda i 'Raspećem koje se naginje, a ne pada', ostavio snažan dojam na njega jer svjedoči o postojanju kršćanstva, katolicizma, baroka i sakralne umjetnosti u ovome kraju.

Inače, crkva u Prčanju posvećena je rođenju Bogorodice, Blažene Djevice Marije, i poznata je kao Bogorodičin hram. To je najveći sakralni objekat u Boki Kotorskoj i jedan je od najvećih na Jadranu: duga je 35, široka 23 metra, a s kupolom je visoka 31 metar.

Izgradnja Bogorodičinog hrama počela je 1789. godine prema projektu mletačkog arhitekta Bernardina Maccaruzzia. Brodovlasnici iz Prčnja su se tada obavezali da će polovicu svoje dobiti odvajati za troškove izgradnje, te da će besplatno dovoziti vrlo cijenjeni bijeli kamen s Korčule, koji je korišten u gradnji crkve.

Izgradnja je trajala dugo s prekidima između 1807. i 1867. godine, zbog političkih i ekonomskih prilika.

Bogordičin hram završena je tek 1909. godine, a idućim godina rađeno je na detaljima. Godine 1909. crkva je otvorena za Službu Božju, a 1913. svečano ju je posvetio tadašnji kotorski biskup Frano Uccellini, kome pripadaju velike zasluge za dovršenje crkve.

Da biste komentirali, prijavite se.