Hodočašće vjernika hercegovačkih biskupija na grob bl. Alojzija Stepinca

Na ovaj duhovni susret na blaženikovu grobu pozvani su vjernici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i oni koji su se iz raznih životnih razloga iselili te posebno oni vjernici iz tih biskupija koji su nastanjeni u Zagrebu.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL srijeda, 14. veljače 2018. u 09:29

Mostarsko duvanjski biskup i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski Ratko Perić vjernicima dviju biskupija uputio je okružnicu kojom ih poziva na zajedničko hodočašće na grob bl. Alojzija Stepinca u subotu 3. ožujka.

- Vjernici hercegovačkih biskupija kroz sve vrijeme od blaženikove smrti proživljavaju duhovno zajedništvo s bl. Alojzijem, prepoznavajući u njemu jedan od najsvjetlijih izraza duhovne veličine u katoličkih Hrvata. Vjerujemo da nema svećenika i vjernika iz ovih biskupija koji se našao u Zagrebu, a da nije pohodio i katedralu, pomolio se na Stepinčevu grobu i osjetio potreban unutarnji mir i duhovnu snagu – ističe se u okružnici.

Na tom tragu, u iščekivanju njegove kanonizacije za koju mole, ovo hodočašće na grob bl. Alojzija izniman je Božji dar iz više razloga 'da još jednom, osobno i kao župna i biskupijska zajednica, zahvalimo Presvetomu Trojstvu na daru bl. Alojzija, i na tolikim svjedocima vjere i domoljublja; da se, očišćeni u sakramentnoj ispovijedi i nahranjeni s euharistijskoga stola, napunimo potrebnom duhovnom snagom za svladavanje nemalih kušnji našega vremena; da potvrdimo i izmolimo dar crkvenoga jedinstva na biskupijskoj i nacionalnoj razini kao i na razini cijele Crkve; jedinstva koje je bl. Alojziju bilo toliko sveto i koje je vlastitim životom branio te s pravom i nazvan „mučenikom za Crkvu – jedinstvo i zajedništvo sa Svetim Ocem"; da potvrdimo da znamo procijeniti pravu vrijednost velikana svoje povijesti i vlastito opredjeljenje da ih na tom putu nasljedujemo'.
 
Hodočasnički molitveni program započet će zajedničkim pokorničkim bogoslužjem u zagrebačkoj prvostolnici, u subotu 3. ožujka u 10:30 sati, nakon čega će biti mogućnost osobne ispovijedi i osobne pobožnosti na blaženikovu grobu. U 11:30 slavit će se svečana Misa u čast blaženika.
Na taj duhovni susret na blaženikovu grobu pozvani su vjernici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i oni koji su se iz raznih životnih razloga iselili. U tom vidu biskup posebno poziva one koji su se nastanili u Zagrebu 'da se priključe ovomu našem zajedničkom hodočašću vjere, ljubavi, odanosti i zahvalnosti'. Prijave hodočasnika iz Hercegovine primaju se u župnim uredima.

 

Da biste komentirali, prijavite se.