Kardinal Erdö: Ugnjetavanje religije nije rješenje!

Nadbiskup dijeceze Ostrogon-Budimpešta, kardinal Péter Erdö, na jučerašnjem je otvaranju Europskog katoličko-pravoslavnog foruma izrekao snažne riječi.
Autor: radiovaticana.va/T.S. Photo: youtube.com četvrtak, 12. siječnja 2017. u 18:23

- Ugnjetavanje religije i vjerskog iskustva ne može biti rješenje. Ne smije biti negiranja Boga kako bi se izbjeglo napetosti. Naprotiv, sekularizam slabi život društva i jedino što donosi je nesigurnost - upozorio je kardinal Erdö.

Forum je započeo jučer, 9. siječnja, a trajat će do četvrtka, 12. siječnja. Na Forumu će sudjelovati dvanaest predstavnika Pravoslavnih crkvi u Europi te dvanaest predstavnika Katoličke Crkve. Raspravljat će se o temi Europe koja je u strahu pred fundamentalističkim terorizmom, zatim o ulozi kršćanstva i ekumenskom dijalogu, te o vrijednosti ljudske osobe i vjerske slobode.

Europski katoličko-pravoslavni forum ustanovljen je 2008. godine kako bi ispitao ona antropološka, pastoralna i kulturološka pitanja koja su i katolicima i pravoslavcima važna. Pozornost je također usmjerena na moralna i društvena pitanja koja pogađaju kako sadašnje, tako i buduće generacije. Većina članova Foruma su biskupi: 10 pravoslavnih i 8 katoličkih.
U svom se govoru kardinal Erdö posebno usredotočio na vezu između vanjske opasnosti fundamentalizma te individualističkog i konzumerističkog društva.

- Tko nas to ugrožava? Tko to ne osjeća potrebu poštivati ljudsku osobu te brinuti o njenom dostojanstvu? - upitao je kardinal delegate.

Primijetio je također da vidimo porast želje za radikalnošću i životom koji nije banalan, i to osobito među mladima.

- No ova želja ne mora sa sobom nužno donijeti i fundamentalizam te, još manje, mržnju prema drugome, već nas radije dovodi do toga da ljubimo Boga svim srcem svojim i svoga bližnjega kao samoga sebe, kao što je Isus naučavao - kazao je kardinal Erdö.
Da biste komentirali, prijavite se.