Otkrijte Betlehem

Postoji Betlehem, grad kojeg doista vrijedi otkriti.
Autor: Vijesti iz Svete Zemlje/Laudato Photo: screenshot ponedjeljak, 13. studenog 2017. u 15:47

Betlehem je do kraja 1947. godine bio većinski kršćanski grad. Danas, međutim kršćana je manje od 40% u gradu od 30 tisuća stanovnika. Zbog toga je izrađen jednostavan i malen vodič kako bi održao živom kulturnu, društvenu i vjersku baštinu grada. Radi se o svojevrsnom putovanju u prošlost.

Turisti se vode trima različitim stazama unutar povijesnog centra Betlehema kako bi vidjeli kulturnu i povijesnu baštinu grada.

Betlehem je grad različitih tradicija, uličica, s bezbroj uspona i silazaka, između kuća i skrivenih vrtova, kako bi se otkro taj maleni svijet, kojeg nam je ostavilo Otomansko carstvo.

'Put baštine' započinje u četvrti Tarajeh i prolazi kroz sedam velikih dijelova Betlehema, koji nose ime 7 različitih klanova koji su živjeli u starom gradu, koji je obilježen različitom kulturom pa čak i različitim običajima. Vodič zatim vodi 'Hodočasničkim putem' do Bazilike Rođenja, koja je na UNESCO-vom popisu baštine . Taj put kulture otkriva Betlehem po njegovim institucijama, udrugama i asocijacijama Starog grada. U konačnici, posljednji put 'Betlehemci u Jeruzalemu' pokazuje vlasništvo koje su iseljeni stanovnici Betlehema, kupili svojom ušteđevinom u novoj četvrti u Jeruzalemu.

Živo i čudesno ozračje prevladava u povijesnom centru, gdje se čak mogu naći maleni dućani u kojima tradicija, zajedno s okusima i bojama, uspijeva preživjeti.

Opis puteva, ilustracije i prijedlozi, čitateljima i putnicima pružaju priliku da Spasiteljev grad gledaju očima njegovog vlastitog stanovništva.

Radi se o važnom vodiču jer u jednu ruku poziva da posjetite povijesni centar , da se upoznate se mjesnim stanovništvom Betlehema, a s druge strane ima cilj obnoviti stari grad.

Ta bi obnova trebala zaštiti i sačuvati tradiciju Betlehema.

 

Da biste komentirali, prijavite se.