Tomislavgrad: Ujedinjena sva hrvatska mučenička povijest

Najnoviji Laudatov dokumentarni film „Magnum crimen 1945.“, snimljen povodom sedamdesete obljetnice Bleiburške tragedije, prešao je granice Hrvatske te je prikazan u subotu 4. srpnja u kinodvorani Kulturno – informativnog centra Tomislavgrad. Projekcija filma redateljice i scenaristice Nade Prkačin održana je u sklopu tradicionalne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića“.
Autor: Laudato/N.B. Photo: Laudato ponedjeljak, 06. srpnja 2015. u 09:42

Nakon zagrebačke pretpremijere, premijere u Slavonskom Brodu, te projekcija u Karlovcu, Đakovu, Ludbregu i Pleternici, projekcija u Tomislavgradu, u organizaciji Općine Tomislavgrad, Franjevačkog samostana Tomislavgrad te Kulturno – informativnog centra Tomislavgrad, potvrdila je želju Hrvata u BiH za otkrivanjem istine o teškom stradanju hrvatskog i pripadnika drugih naroda prije sedam desetljeća na Bleiburgu i križnim putevima.
 
Prije projekcije održan je govor producentice filma Ksenije Abramović, koja nije mogla prisustvovati projekciji filma, a kojeg je pročitala Mia Musić članica Kulturno - informativnog centra i glumica u Dramskoj sekciji. Govor je također održao i fra Mate Tadić, koji je isto tako radio na produkciji filma, rekavši: „Ono što budemo gledali ponesimo i pohranimo u srcu i drugima pripovjedimo“.
 
Film „Magnum crimen 1945.“, uz pomoć stručnjaka iz povijesnog, crkvenog, vojnog i pravnog područja, članova udruga iz civilnog društva koje istražuju i čuvaju spomen na Bleiburšku tragediju, preživjelih svjedoka tragedije te časnika britanskih snaga koji su u svibnju i lipnju 1945. bili na velikim stratištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji i sjećaju se tih zbivanja, „odgovara na pitanja zašto se nad ljudima koji su bježali od komunističkog režima nisu poštivala međunarodna ratna prava, zbog čega su zarobljenici protivno njihovoj volji prepuštani onima od kojih su bježali te jesu li savezničke snage znale da ih predajom partizanskim jedinicama osuđuju na smrt“, rekla je Ksenija Abramović.
 
Povijest Tomislavgrada usko je povezana s poviješću hrvatskog naroda. Područje je to Mostarsko – duvanjske biskupije, koje svoje korijene nalazi još u ranokršćanskoj povijesti, na Duvanjskom je polju okrunjen prvi hrvatski kralj Tomislav te je to područje koje je oduvijek čuvalo hrvatsku samosvijest pa  tako i u Domovinskom ratu gdje je poginulo 44 duvanjskih mladića, od čega njih 30 već u prvom naletu srpskih osvajača u travnju 1992. godine.
 
Također su franjevci hercegovačke provincije, čijih je 66 članova ubijeno 1945. godine o čemu progovara dokumantarni film „In odium fidei“, usko povezani s hrvatskom poviješću i sudbinom hrvatskog naroda jer su oni pomogli gradnju Frajevačkog samostana u Tomislavgrad krajem 1930.-ih godina, gdje je od 1941. g.  bio smješten i novicijat hercegovačkih franjevaca, a gdje su nakon rata partizani i komunisti u svojoj agresiji prema svemu kršćanskome, smjestili svoje zapovjedništvo, a potom i urede komunističke vlasti.
 
Tako su projekcijom filma „Magnum crimen 1945.“, koja se dogodila na dan kada Općina Tomislavgrad i  Udruge proistekle iz Domovinskog rata obilježavaju 23. obljetnicu Dana brigade 'Kralj Tomislav', čiji su članovi, obitelji poginulih branitelja, te ratni vojni invalidi tom prigodom pozdravljeni, ujedinjena sva hrvatska mučenička povijest od hercegovačkih franjevca i Franjevačkog samostana u Tomislavgradu i poginulih mladići i djevojke u Domovinskom ratu iz cijele Općine Tomislavgrad.
 
Direktorica Laudato obiteljske televizije Ksenija Abramović je stoga poručila „da će priloge o mučeničkoj hrvatskoj prošlosti, svjedočkoj vjeri i bogatoj kulturi, koje stoljećima hrabro živi hrvatski narod, i ubuduće snimati Laudato televizija, obiteljska televizija s kršćanskim vrednotama“, uzimajuću kao poticaj riječi pape Franje izgovorene u svom apostolskom nedavnom posjetu Sarajevu da „narod koji zaboravlja svoju prošlost, nema budućnosti“.
 
„Želimo biti u službi ostanka na rodnoj grudi i opstanka unatoč svim teškoćama. Božjom milošću i trudom našeg čovjeka uvijek iznova nicala je nova snaga i nastavljala život usprkos svih tamnica, jama i stradanja. Na to obvezuje i Vaš Duvanjski žrtvoslov, kao dužni pijetet palim nevinim žrtvama“, zaključila je u svom govoru Ksenija Abramović.

 

Da biste komentirali, prijavite se.