Tri nove blaženice - mučenice Španjolskog građanskog rata

Španjolske časne sestre, pripadnice Instituta svetog Josipa iz Gerona, ubijene iz mržnje prema vjeri za vrijeme Španjolskog građanskog rata 1936. godine, nove su blaženice. Na današnjem obredu beatifikacije u Geroni bio je kao Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih.
Autor: radiovaticana.va/Laudato/N.B. Photo: radiovaticana.va subota, 05. rujna 2015. u 19:48

Sestre Fidela Oller, Josefa Monrabal Mantaner i Facunda Margenat bile su sestre-bolničarke u Institutu sv. Josipa, koji je 1870. godine osnovala službenica Božja Maria Gay Tibau. Tri su sestre posvetile svoj život pomaganju bolesnima u kojim su gledale Isusovo lice na križu. Prema riječima kardinala Amata, bile su tri jednostavne sestre, bez ikakvih političkih nakana, koje su postale žrtve krvavog progona kršćana u Španjolskoj 1936. godine, za vrijeme kojeg je ubijeno više od deset tisuća katolika, među kojima je više od šest tisuća biskupa, svećenika i osoba posvećenoga života – ubijenih zbog svojega poziva. U tom je razdoblju uništeno više od 70% španjolskih crkvi.

„Tri su nove blaženice služile u anonimnosti bolnica i domova gdje su se – radosno i požrtvovno – brinule za bolesne. Bile su nevine i nikada nikome nisu bile prijetnja. Republikanski, marksistički borci mučili su i ubili tri sestre u rujnu 1936. godine. Sestra Fidela imala je 67, Facunda 60, a Josefa 35 godina. Sve tri su umrle praštajući svojim ubojicama. One su među prvim mučenicama Španjolskog građanskog rata”, istaknuo je kardinal Amato.

„Na primjedbu da se kršćane i danas progoni, kardinal je istaknuo da su i u našem vremenu kršćani najprogonjenija skupina na svijetu. Prema nekim statistikama, svake se godine ubije više od stotinu tisuća kršćana zbog njihove vjere: jedan svakih pet minuta. To nas podsjeća da su kršćani u svakom vremenu pozvani hrabro i vjerno svjedočiti. Oni pak koji žive u slobodnim i mirnim društvima nisu pozvani svjedočiti žrtvujući vlastiti život već svakodnevnom vjernošću Isusu, zajedništvom s njime i slušanjem njegove riječi”, napomenuo je kardinal Amato.

 

Da biste komentirali, prijavite se.