Papa: bijela haljina i svijeća ukazuju na kršćanski poziv krštenika

Na redovnoj audijenciji u Rimu na Trgu sv. Petra Papa je zaključio ciklus katehezi o sakramentu krštenja.
Autor: N.F./Laudato/K.P. Photo: Laudato srijeda, 16. svibnja 2018. u 14:53

Vidljivi znakovi koji ukazuju na dostojanstvo krštenika i njihov kršćanski poziv, su bijela haljina i svijeća. Sv. Pavao je to izrekao riječima: koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste, rekao je papa.

- Nakon krsnog preporođenja, koje čovjeka nanovo rađa po Božjoj svetosti, bilo je normalno novokrštenike odjenuti u novo, bijelo ruho, slično sjaju života u Kristu i Duhu Svetomu. Bijela haljina, koja simbolički označava ono što se dogodilo u sakramentu, naviješta stanje preobraženih u božanskoj slavi - naglasio je Sveti Otac.

Papa je dodao kako se i u knjizi Otkrivenja navodi kako će 'pobjednik biti odjeven u bijele haljine'. A što znači odjenuti se u Krista, nastavlja Papa, podsjeća nas sv. Pavao kada objašnjava koje kreposti krštenici trebaju uzgajati: 'milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, te podnosite jednu druge praštajući…A povrh svega ljubav! To je sveza savršenstva' (Kol 3, 12 – 14).

Po činu davanja svjetla – svijeće koja se pali na uskrsnoj svijeći, uviđamo učinak svjetla: 'Primite svjetlo Kristovo'. Papa naglašava da nas te riječi podsjećaju da nismo mi svjetlo već Isus Krist, koji je, uskrsnuvši od mrtvih, pobijedio tamu zla. Od samih početaka, pojasnio je Sveti Otac, krštenje se nazivalo 'prosvjetljenje' a novokrštenici 'prosvjetljeni', prema Isusovoj riječi: 'Ja sam svijetlo svijeta, tko ide za mnom neće hoditi u tami nego će imati svjetlost života'.

Ako se radi o djeci, zadatak je roditelja, zajedno sa kumovima, voditi brigu o plamenu milosti krštenja kod njihove djece, pomažući im kako bi ustrajali u vjeri. 'Kršćanski odgoj', naglasio je Papa, pravo je svakog djeteta. Ona im pomaže da korak po korak upoznaju Božji lik u Kristu. Na taj način će moći osobno potvrditi vjeru u kojoj su kršteni.

Obred krštenja se završava molitvom Očenaša, koja je vlastita svakoj zajednici sinova Božjih. Djeca preporođena u krštenju primaju puninu Duha u sakramentu potvrde i primanju sv. Pričesti, učeći na taj način što znači obratiti se Bogu zazivajući ga 'Oče'.

- Na kraju kateheze o krštenju, ponavljam poziv koji sam uputio u Apostolskoj pobudnici 'Gaudete et exsultate' : Dopustite da krsna milost donosi plodove svetosti. Neka sve bude otvoreno Bogu kako bi izabrali Njega, te uvijek iznova izabirali Boga. Ne obeshrabri se, jer posjeduješ snagu Duha Svetoga, kako bi u konačnici donosio plodove svetosti koji je u tvom životu dar Duha Svetoga, rekao je papa Franjo.

Prije nego je udijelio svoj apostolski blagoslov Papa je izrazio zabrinutost zbog pojačanja napetosti u Svetoj Zemlji i na Srednjem Istoku, zbog te 'spirale nasilja' koja uvijek sve više udaljava put mira, dijaloga i pregovora. Pozvao je  međunarodnu zajednicu kako bi se ponovno založila oko dijaloga, pravednosti i mira.


     

Da biste komentirali, prijavite se.