Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Najveći broj djece radi na području Azije i Tihog oceana, no dječji rad prisutan je i u mnogim industrijskim i bogatijim zemljama.
Autor: misije.hr/Laudato/J.B. Photo: misije.hr utorak, 12. lipnja 2018. u 15:43

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, kojeg je 2002. proglasila Međunarodna organizacija rada.

Prema podacima, trenutno je više od 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina prisiljeno raditi. Djeca su izložena najgorim oblicima rada, kao što je ropstvo, obavljanje teških fizičkih poslova, rad u opasnim uvjetima i sudjelovanje u oružanim sukobima. Djeca nemaju mogućnost pohađanja škola, a krše se njihova temeljna prava i slobode, kao što su sloboda kretanja i izražavanja. Često su i fizički ili psihički zlostavljana i doživljavaju različite emocionalne traume. U mnogim slučajevima, takva djeca žive u izolaciji i nemaju mogućnost bijega, rade bez plaće ili uz minimalnu plaću i bez kontrole financija. Zbog toga što rade iznad svojih fizičkih mogućnosti, ugroženo je njihovo zdravlje i njihova sigurnost.

Djeca rade u svim gospodarskih granama, a najviše u poljoprivredi, industriji i uslužnim djelatnostima. Navedeni poslovi su poprilično opasni, a svake se godine nekoliko tisuća djece ozljedi ili razboli. Na žalost, takve ozljede često imaju i smrtne posljedice. Papinska misijska djela diljem svijeta već 175 godina zagovaraju dječja prava. U Hrvatskoj je prošle godine pokrenuta akciju 'Snaga riječi koja mijenja svijet'. Nošenjem bijele misijske narukvice, na kojoj je natpis 'igra', želi se osvijestiti da je igra najvažniji dječji posao i temelj sretnog djetinjstva, a djeca postaju solidarna sa svojim vršnjacima u misijskim zemljama. Ne zaboravimo da svaka promjena kreće od nas samih i zato nosimo bijelu misijsku narukvicu s natpisom 'igra' i darujmo svoj prilog za pomoć djeci u misijskim zemljama.

Više informacija o tome kako pomoći djeci možete pronaći na adresi misije.hr.

 

Da biste komentirali, prijavite se.